De problemen onder Poolse jongeren zijn vergelijkbaar met die van hun Turkse en Marokkaanse leeftijdsgenoten, zegt de Haagse wethouder Marnix Norder.

‘Poolse jongeren gaan Marokkaanse achterna’
door Remco Tomesen, DNP

Ouders die hun kinderen verwaarlozen. Jongeren die hele avonden op straat zwerven. Vaders en moeders die niet op ouderavonden komen. Kinderen die ‘sociaal ongewenst gedrag vertonen’. Een vader zonder enig gezag. De problemen met Poolse kinderen en jongeren zijn volgens de Haagse integratie-wethouder Marnix Norder groot. ‘Het is een grote en kwetsbare groep’, zei hij donderdagmiddag tijdens een debatbijeenkomst in Den Haag over sociale integratie van Polen, georganiseerd door Forum en Het Pools Overlegplatform in Nederland (PLON). ‘De problemen zijn vergelijkbaar met die van Turkse en Marokkaanse jongeren.’

Norder noemt het een van de grootste ‘knelpunten’ die er zijn met Poolse migranten. Jaco Dagevos van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat onderzoek deed onder 600 Poolse migranten in Nederland, zegt ook dat er ‘grote problemen met Poolse jongeren zijn’. Van de jongeren tot 24 jaar heeft 42 procent alleen basisonderwijs gehad, ongeveer een vijfde van alle Poolse jongeren is werkloos.

Imago
Volgens Norder, die eind 2010 waarschuwde voor een ‘tsunami van Polen’, neemt het aantal Poolse leerlingen op scholen toe. Die scholen ervaren problemen met veel van die leerlingen, maar komen er niet mee naar buiten, zegt Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl, website voor de Poolse gemeenschap in Nederland. ‘Ze zijn bang voor hun imago, bang om bekend te raken als probleemschool.’ Scholen hebben volgens haar een groot ‘communicatieprobleem’ met Poolse ouders, en weten daar geen raad mee.

Lees het hele verhaal op De Nieuwe Pers

Gepubliceerd op Polonia.NL 25.04.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website