verkieizngen 2014
Frans Waclaw Szablewski – raadslid in Breda sinds 2006, vertelt over zijn Poolse vader, de partij en eigen motivatie

 

 
pvda

 

  • Partij: PvdA
  • Plaats op de kieslijst: Nummer 8
  • Functie in de partij: raadslid sinds 2006
  • Gemeente: Breda

2014-02-15 Frans Szablewski 2Frans Waclaw Szablewski (PvdA): „Mijn belangrijkste goede raad voor alle Polen is, leer zo snel mogelijk de Nederlandse taal”

  • Leeftijd: 62
  • In Nederland, sinds: geboren in Nederland, Poolse vader
  • Werk: bestuurder bij FNV Bondgenoten sinds 1988

Malgorzata Bos-Karczewska: Uw Poolse achternaam en huidige woonplek Breda duiden erop dat uw vader een soldaat van generaal Maczek was. U bent in Landgraaf bij Heerlen in 1952 geboren. Hoe komt het dat uw vader in de mijnen van Limburg werkte kort na de oorlog?

Frans Szablewski: Mijn vader was inderdaad soldaat bij generaal Maczek en hij is na de oorlog in Limburg terechtgekomen met veel andere Poolse soldaten omdat er daar werk was in de mijnindustrie.

Mijn vader is een echte stugge Pool die weinig heeft losgelaten over zijn tijd als soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Wat ik weet is dat hij veel gruwelijke dingen heeft gezien en meegemaakt en daar ben ik nog steeds van onder de indruk.

Hij was een echte harde werker en dat heb ik wel van hem meegekregen denk ik. Ik ben na de LTS elektrotechniek gaan werken toen ik 16 was, bij een klein elektrotechnisch bedrijf in Heerlen voor een korte periode en vanaf 1969 tot 1988 bij GTI (nu Cofely). Ik was actief bij de Industriebond FNV als kaderlid en in 1988 heb ik het lef gehad om gewoon te solliciteren naar een baan bij die FNV bond als vakbondsbestuurder. Ik werd aangenomen en daar was ik ontzettend blij mee. Ik ben dus nu ruim 25 jaar vakbondsbestuurder en onderhandelaar bij (nu) FNV Bondgenoten.

U bent vroeg, als 16-jarige, begonnen met links politieke activisme. Pas in 1984 koos u voor de PvdA. Waarom hebt u destijds voor deze partij gekozen en later het lidmaatschap in 2000 voor één jaar stopgezet? Wat zit u dwars?

Ik begon met links politiek activisme omdat ik de macht van „de kerk” in het katholieke zuiden (Limburg) zag en hoe die kerk die macht te vaak misbruikte. Ik verzet mij tegen macht die niet uitgaat van argumenten en leiderschap maar puur omdat ze toevallig in een hoge positie zitten of die positie hebben.

Ik werd in 1972 eerst lid van de PPR (politieke partij radicalen) en stapte in 1984 over naar de PvdA. Dat deed ik omdat ik ook wat wilde bereiken in de politiek en omdat ik een groot bewonderaar was van Joop den Uyl. Ik ben in 2000 een jaar gestopt bij de PvdA omdat ik het oneens was met hun standpunt over de ziektewet.

Na de opkomst van Pim Fortuin en zijn winst in 2002 tijdens de verkiezingen met de LPF ben ik weer lid geworden. Ik zag rechts Nederland groeien en dat kon ik niet toestaan en dus toen maar weer lid geworden. De PvdA is het politieke huis waarin ik woon.

Binnen de PvdA ben ik een kritische linkse man die niet alles onderschrijft wat er gebeurt, maar ik zie wel dat de PvdA als enige partij solidariteit weet te koppelen aan vernieuwing in de samenleving.

De rode sjaal is uw handelsmerk. U staat bekend als een bevlogen sociaaldemocraat en een gedreven vakbondsbestuurder. Wat is uw levensmotto?

Mijn levensmotto is „Omdat het om mensen gaat”! Ik toets alles wat ik doe en wat er gebeurt in de politiek en bij mijn vakbondswerk aan wat dit betekent voor de mensen. De mens moet (weer) centraal komen te staan.

Ik draag al meer dan 20 jaar een rode sjaal als herkenbaar symbool van „de rooie familie”. Dan kan iedereen zien dat ik rood ben. Een samenleving die opkomt voor elkaar, die geen verschil maakt tussen afkomst, religie of geslacht en die zorgzaam is voor de zwakkeren in de samenleving, dat is waar ik mij elke dag voor wil inzetten. Dat doe ik in de gemeenteraad en elke dag als vakbondsbestuurder bij de FNV.

Politiek
U werkt al sinds 1988 bij de vakbond FNV Bondgenoten en u bent sinds 2006 raadslid voor de PvdA in Breda. Valt dat te combineren?

Ik vind het niet moeilijk, ik ben altijd en overal Frans en mijn idealen zijn bij de PvdA en de FNV niet anders. In de politiek probeer ik er voor te zorgen dat „de mens” centraal staat bij het vaststellen van beleid en bij de FNV probeer ik mistoestanden aan te pakken en goede CAO’s af te spreken. Het is wel veel uren maken, gemiddeld toch zo’n 50 á 60 uur per week.

PvdA is de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad van Breda. VVD, CDA, D66 en GroenLinks vormen het college. Vormt de EU-arbeidsmigratie een groot politieke issue voor Breda? Of beperkt het zich tot het ontbreken van goede huisvesting voor arbeidsmigranten?

De arbeidsmigranten zijn een issue, dat is zeker. Ik zie te veel uitbuiting van arbeidsmigranten en ook van mijn Poolse landgenoten. Te veel uren maken voor een te laag loon en slechte huisvesting zijn aan de orde van de dag. Het is de moderne uitbuiting waar ik mij tegen zal blijven verzetten.

Arbeidsmigranten behoren hier gewoon goed werk te hebben voor een goed loon. Niet afhankelijk zijn van een „baas” is ook belangrijk, zeker als het om huisvesting gaat. Niet wegstoppen ergens op een camping maar gewoon zorgen dat er huizen en kamers in de stad beschikbaar zijn tegen een betaalbare huur.

Wat is het standpunt van de PvdA in Breda inzake integratie van EU-arbeidsmigranten? Faciliteren of eigen verantwoordelijkheid?

Er is altijd een eigen verantwoordelijkheid maar we mogen ze best een beetje helpen en een steuntje in de rug geven.

Mijn belangrijkste goede raad voor alle Polen is, leer zo snel mogelijk de Nederlandse taal. Mijn tweede goede raad is, wordt lid van de FNV want daar kun je terecht met je vragen en problemen. De FNV heeft goede contacten met de Poolse vakbond Solidarnosc en wij hebben goede contacten in de Poolse gemeenschap.

Polen
Onderhoudt u banden met Polen, het land van uw vader?

De banden met Polen betreffen vooral de familie van mijn vader die daar nog woont. Helaas ben ik niet vaak in Polen en wat ik vooral jammer vind is dat mijn vader ons (zijn kinderen) de Poolse taal niet heeft geleerd. Ik probeer het nu zelf te leren en ik heb wat hulp van een Poolse arbeidsmigrant. Zij leert mij Pools en ik help haar om het Nederlands onder de knie te krijgen. Overigens mijn tweede voornaam is Waclaw.

U wilt in deze campagne kiezers werven onder Polen in Breda. Hoeveel Polen wonen er in Breda?

Bij verkiezingen telt elke stem. Ik hoop dat alle Polen op mij gaan stemmen. Ik ga ze ook benaderen per brief en vragen om steun.

De Polen hebben een speciale band met Breda en Breda heeft die met de Polen. Uiteindelijk hebben de Polen onder leiding van Generaal Maczek Breda bevrijd van de nazi’s en daarbij hebben helaas ook veel Polen het leven gelaten. Er is dankbaarheid in Breda en die dankbaarheid is terecht. Hoeveel Polen er in Breda wonen? Het zullen er 800 zijn. Ik zal het telefoonboek gebruiken om de Polen aan te schrijven, elke naam eindigend op „-ski” of „-ska” is toch meestal wel iemand met Poolse roots.

Wat is uw boodschap voor de Poolse kiezers in Breda? Wat hebt u voor hen de afgelopen 4 jaar als raadslid in Breda gedaan?

Mijn eerste boodschap is: GA STEMMEN.
Mijn tweede boodschap is: STEM op de PvdA en
mijn derde booschap is: STEM op Frans Szablewski nr. 8 op de lijst van de PvdA Breda.

Ik heb me ingezet voor betere huisvesting en voor gelijk werk met gelijk loon voor iedereen en dat ga ik ook de komende 4 jaar doen. Betere arbeidsomstandigheden en vooral ook steun als er sprake is van uitbuiting. Ik zal nooit toestaan dat mensen worden uitgebuit, of dat nu door hun werkgever is of door huisjesmelkers die over de rug van de harde werker/ster winst wil maken met veel te hoge huur prijzen.

Wat zijn uw tips voor Poolse kandidaat-raadsleden?

Mijn tip voor Poolse kandidaat-raadsleden is, blijf trouw aan je afkomst en heb een beetje meer aandacht voor wat er hier in Nederland gebeurt met onze Poolse landgenoten. Op 4 mei is de dodenherdenking in Breda en ik ben daar altijd bij. Trots op de Poolse soldaten en mijn vader en ook een beetje triest omdat de wereld nog steeds zoveel oorlogen kent. Blijf daarom komen, eer deze soldaten en wees trots dat je een Pool of van Poolse afkomst bent.

Bedankt voor het gesprek en succes op 19 maart as.

Interview door Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur Polonia.nl

 

Let op! Overname van het artikel alléén na de toestemming van de redactie Polonia.nl, © Polonia.nl

Gepubliceerd op Polonia.NL 19.02.2014, © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website