verkieizngen 2014
Poolse juriste gespecialiseerd in kinderrechten en mensenrechten wil namens de D66 gemeentepolitiek in

 

 
d66
 

Partij: Democraten 66 (D66)

  • Nr 12 op de D66 lijst
  • Gemeente: Leidschendam-Voorburg
  • Huidige functie: adviseur fractie D66

Beata Karpinska Stappers

Beata Stappers Karpińska (D66): “Ik zou alle bewoners van de gemeente willen vertegenwoordigen voor wie een volledige naleving van de democratische beginselen en mensenrechten belangrijk en waardevol is”

  • 58 jaar
  • In Nederland sinds: 1979, twee volwassen kinderen
  • Studies: rechten aan de Universiteit van Warschau (1978) en aan de Universiteit Leiden (1986)
  • Werk:- Beëdigd vertaler en gerechtstolk, ze heeft ‘Ferdinand de Geweldige’ van Jerzy Kern en ‘Apotheek in het getto van Krakau’ van Tadeusz Pankiewicz naar het Nederlands vertaald;
    Jurist gespecialiseerd in kinderrechten en mensenrechten, de afgelopen tien jaar heeft ze bij de Nederlandse sectie gewerkt van kinderrechten ngo Defence for Children

Małgorzata Bos-Karczewska: Wat heeft je er toe gezet om in Nederland actief te worden bij een politieke partij?

Beata Stappers Karpińska: Na 30 jaar in Nederland ben ik tot de conclusie gekomen dat ik iets wil betekenen voor mijn gemeente. Het is me duidelijk geworden dat onbegrip van culturele verschillen tot diverse problemen en misverstanden leidt. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat democratische partijen in de meerderheid moeten zijn.

Waarom heb je D66 gekozen?
D66 is een partij van mensenrechten, een partij van redelijkheid en van het nadenken, van respect voor een ieder. Democraten 66 steunen individuele ontwikkeling van iedere persoon, vandaar mijn keuze.

Wat doe je concreet bij de partij?

Ik ben sinds kort bij de partij actief. Onlangs is de verkiezingscampagne van start gegaan, we ontmoeten de bewoners, informeren hen over het D66 programma en we verzamelen hun suggesties. Daarvoor heb ik over het verkiezingsprogramma geadviseerd, was ik betrokken bij het organiseren van de campagne en heb ik meegewerkt aan de keuze van de onderwerpen die voor de D66 fractie in de gemeenteraad prioritair zullen zijn.

Waarom neem je deel aan de gemeenteraadsverkiezingen? Welk boodschap heb je voor de kiezers?

Ik heb vrijwel de gehele tijd dat ik in Nederland woon, inmiddels ruim 30 jaar, ik in Voorburg en Leidschendam gewoond. Hier heb ik veel hartelijkheid en gastvrijheid ontvangen, hier zijn mijn kinderen geboren en grootgebracht. Ik voel me verantwoordelijk voor de toekomst van deze gemeente.

Ik wil me bezighouden met het jeugdbeleid en in het bijzonder wil ik bijdragen aan het uitleggen van culturele verschillen wat betreft opvoeding, onderwijs en jeugdbescherming.

Op deze gebieden heb ik meer dan tien jaar ervaring opgedaan toen ik bij de Nederlandse sectie van Defence for Children werkte, waar ik actief was op het gebied van implementatie van kinderrechten. Ik heb de naleving van kinderrechten in Nederland gemonitord, ik ben met Kamerleden en lokale overheden in contact geweest om meer bekendheid aan kinderrechten te geven, ik was bij diverse adviesgroepen betrokken die in overleg waren met departementen wat betreft jeugdbeleid. Nu wil ik mijn deskundigheid in de praktijk van de lokale politiek inzetten.

Heeft je Poolse afkomst enige betekenis tijdens de verkiezingscampagne? Hoeveel Polen wonen in je gemeente? Reken je op hun stemmen of meer op de stemmen van de Nederlandse kiezers?

Ik onderstreep altijd mijn Poolse afkomst en ik ben mij ervan bewust dat mijn grondige kennis van twee culturen belangrijke toegevoegde waarde vormt. In Leidschendam-Voorburg zijn 243 Polen ingeschreven, ze mogen dus aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen. Dat moedig ik van harte aan.

Ik reken sterk op hun stemmen maar natuurlijk heb ik ook de steun van de andere kiezers nodig. Ik zou graag alle bewoners willen vertegenwoordigen voor wie democratie en mensenrechten belangrijk en waardevol zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat wederzijds begrip tussen alle bewoners het uitgangspunt is voor een prettig leven in de gemeente.

Heeft jouw partij kansen in deze verkiezingen? En wat na de verkiezingen?

De noteringen van D66 zijn in de voorverkiezingsperiode positief, we hebben veel nieuwe leden gekregen! De partij is aan de top in heel Nederland en daar ben ik erg blij om, omdat de samenleving redelijkheid, verstand en ratio in het publieke leven nodig heeft, in plaats van negativisme en kortzichtige populistische kreten.

Ik ben er zeker van dat ik iets goeds voor de partij en de gemeente kan bijdragen. Mijn positie op de lijst is laag – ik sta op de twaalfde plek – maar het is altijd mogelijk om dankzij de voorkeurstemmen toch gekozen te worden.

Als dat me niet lukt, zal ik buiten de Raad in de lokale politiek namens D66 actief zijn en op die manier mijn bijdrage leveren aan positieve ontwikkelingen in de gemeente.

We wensen je succes op 19 maart!

Het gesprek is gevoerd door: Małgorzata Bos-Karczewska – hoofdredacteur van Polonia.NL

 

Let op! Overname van dit artikel alléén na de toestemming van de redactie Polonia.nl, © Polonia.nl

LINK
WYBORY w NL: Beata Stappers Karpińska (D66): „Czuję się odpowiedzialna za przyszłość mojej gminy”

Gepubliceerd op Polonia.NL 19.02.2013, © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website