• 19 september 2013
  • 16.00-17.30 uur
  • Zygmunt Bauman en Leonidas Donskis
  • VU Auditorium, De Boelelaan 1105
  • Toegang;  € 10,- / student(led)en gratis
  • Voertaal: Engels
  • Na het gesprek van een uur, rond 17.00 uur ruimte voor een debat met de zaal. Na afloop is er een borrel.

Zygmunt Bauman en Leonidas Donskis gaan met elkaar in gesprek over het gebrek in de huidige tijd aan ethiek en de overvloed aan onverschilligheid. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van het VU Jaarthema: maatschappij in de maak.

Maatschappelijke vernieuwingen
De technologische ontwikkelingen versnellen ons leven zo sterk dat gevoeligheid en inlevingsvermogen sterk verminderen. Deze ontwikkeling vindt tegelijkertijd plaats met een sterke toename van sociale controle en, vaak technologisch gestuurd, toezicht op individuen. De macht die dit oplevert komt niet primair bij de politiek te liggen. Het bedrijfsleven en de meest prestigieuze universiteiten, vaak financieel gesteund vanuit het bedrijfsleven, nemen ongemerkt deze macht over. Hoe raken we onze morele blindheid kwijt en houden we invloed op maatschappelijke vernieuwingen en ons eigen leven?

Over de gastsprekers
Zygmunt Bauman is een Pools-Britse socioloog en filosoof die vooral bekend is geworden door zijn analyses van wat hij onze moderne ‘vloeibare’ (‘liquid’) identiteit noemt in relatie tot de Holocaust. En door zijn reeks boeken over onze moderne tijd in relatie tot moraliteit, consumentisme, angst en liefde. Hij was hoogleraar in Leeds, Warschau, Berkeley en Yale.

Leonidas Donskis is lid van het Europese parlement. Hij doceerde sociale filosofie en ethiek aan de universiteiten in Helsinki en Vilnius. Hij publiceerde meer dan 30 boeken in 15 talen. In 2013 schreef hij samen met Zygmunt Bauman Moral Blindness: The Loss of Sensitivity in Liquid Modernity (Polity Press).

Gespreksleider Ida Sabelis is onderzoeker bij de afdeling Organisatiewetenschappen van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit.

Gepubliceerd op Polonia.NL 11.09.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website