o.a. „Polen zijn de Italianen van het Noorden” – cultuurverschillen tussen Polen en Nederlanders en twee workshops
3e Conferentie “Het Begrip Tweetaligheid” op 23 november in Den Haag
Op woensdag 23 november 2016 organiseren de Ambassade van Polen, Stichting Kreda en de Poolse School SPK, de conferentie over het begrip tweetaligheid speciaal bedoeld voor docenten en pedagogen die Poolse kinderen op school hebben.
Op 1 januari 2016 meldde het CBS dat er 35.000 Poolse kinderen en jeugd tot 20 jaar oud in Nederland staan geregistreerd. In Nederland bevindt zich hun huis, school en speelplaats waar ze samen met hun vriendjes en vriendinnetjes opgroeien. Zowel de Raad van Europa als het CPB en de PO Raad hebben geconcludeerd dat migranten kinderen in Nederland het ook op school niet zo makkelijk hebben. Hun potentieel blijft vaak onbenut vanwege heersende stereotypen, aanpassingsproblemen en natuurlijk de kwestie van de taal.
Op de derde conferentie op 23 november a.s. komen de culturele verschillen aan bod die het gedrag van de Poolse leerlingen kunnen beïnvloeden. Ook gaan wij aandacht besteden aan de communicatie tussen thuis en school en wat de getrainde vrijwillige mentoren voor docenten en pedagogen die Poolse kinderen op school hebben, kunnen betekenen.
U kunt deelnemen aan twee workshops: „Praatpret: Ouders thuis aan de slag met de thema’s van school of de voorschoolse voorziening” en “Wanneer naar de logopedist bij tweetaligheid?”.
Tijdens de conferentie kunt u met collega-professionals ervaringen uitwisselen en inspiratie opdoen voor de dagelijkse praktijk op school.
U bent van harte welkom!
Namens de organisatoren,
Consul van de Republiek Polen
Anna Bogusz
Datum: woensdag 23 November 2016
Tijd: 15:00 – 19:00
Locatie: het Hofstad Lyceum, Colijnplein 9 in Den Haag.
Aanmelding: Aanmelding tot 20 november bij Stichting Kreda, e-mail: info@kreda.nl. U ontvangt u een bevestiging van deelname, Anmeldingsformulier 'Tweetaligheid’ op 23 november (PDF)
Organisatoren: SPK (de Poolse School) in Den Haag, Stichting Kreda te Lisse, Ambassade van Polen in Den Haag
Mede mogelijk dankzij de gastvrijheid van het Hofstad Lyceum in Den Haag.
Programma:
Moderator: Drs. Maaike Kiestra, schooldirecteur en secretaris bij Stichting Kreda
14:45 Inloop 15:10 Welkomstwoord door Consul RP en dhr. R.B.F. Grundeken, Rector Hofstad Lyceum 15:20 „Polen zijn de Italianen van het Noorden”. Een crash course in cultuurverschillen tussen Nederlanders en Polen.
Door te onderkennen dát cultuurverschillen van invloed zijn, kun je onderscheiden welk gedrag persoonlijk en welk cultureel bepaald is. Deze kennis helpt om de Poolse leerlingen en hun ouders beter te doorgronden want integratie moet van twee kanten komen.
drs. M. Bos-Karczewska, Pools-Nederlands journaliste, onderzoeker en schrijfster, hoofdredacteur van Polonia.nl – de website van de Poolse Gemeenschap in Nederland 15:40 Mentoren netwerk: Hoe kunnen we Poolse kinderen in het Nederlands schoolsysteem het beste ondersteunen? Een schets van de meest voorkomende situaties en toepasbare oplossingen.
drs. K. Pokutycka, docent Pools (SPK), Nederlands (ISK), werkzaam bij de Poolse Ambassade in Den Haag 16:00 Koffiepauze 16:15 Workshop ronde 1 Groep 1: Wanneer naar de logopedist bij tweetaligheid?
mevr. Kasia Kijewska, Pools-Nederlandse logopediste uit Den Haag Groep 2: Praatpret : Ouders thuis aan de slag met de thema’s van school of de voorschoolse voorziening.
mevr. M. van Engen, werkzaam bij Auris, maakt onderdeel uit van de projectgroep Peuterpraat als specialist jonge kinderen 17:00 Pauze Er wordt voor broodjes gezorgd. 17:15 Workshop ronde 2 Groep 1: Praatpret : Ouders thuis aan de slag met de thema’s van school of de voorschoolse voorziening.
mevr. M. van Engen, werkzaam bij Auris, maakt onderdeel uit van de projectgroep Peuterpraat als specialist jonge kinderen Groep 2: Wanneer naar de logopedist bij tweetaligheid?
mevr. Kasia Kijewska, Pools-Nederlandse logopediste uit Den Haag 18:00 Afsluiting van de middag, borrel
Gepubliceerd op Polonia.NL 07.11.2016 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees meer over ons
Bezoek ons op social media en geef je mening:
Facebook –blijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twitter – volgt ons op Twitter
uw reacties kunt u sturen naar de redactie E: info@polonia.nl