IX Kongres Obywatelski wkladka do RZ 19-1-2015 
Debat in Polen: “Hoe kunnen we emigratie insluiten bij de ontwikkeling van Polen”

 
 
 
 
Onder het motto “Hoe kunnen we emigratie insluiten bij de ontwikkeling van Polen” zijn diverse Poolse experts uitgenodigd door het Burgercongres (Kongres Obywatelski) om hun visie weer te geven.

Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van de website Polonia.nl, gaat in op de huidige Poolse arbeidsmigratie in de EU. Ze was een deelnemer op het 9e Burgercongres in Warschau op 25 oktober 2014.

Het lidmaatschap van Polen in de EU en de omvang van de laatste golf van EU-arbeidsmigratie verplicht het land tot zorgen voor de toekomst. Dat deze emigratie geen last voor Polen wordt en de terugkeer van emigranten géén probleem.

De positie van Poolse arbeidsmigranten is fragiel. Daarom houdt Bos-Karczewska een pleidooi om in gastlanden professionele zelforganisaties uit de grond te stampen om zodoende Poolse immigranten een springplank voor hun ontwikkeling en sociaal-economische aanpassing te geven. Het zou ten goede komen aan het imago van de Polen, die dan als redzame EU-burgers gezien worden. Geslaagde immigranten zouden ook kansvol zijn in Polen zelf.

Het artikel is verschenen op 19-01-2015 in de Poolse krant “Rzeczpospolita” in de speciale bijlage over Poolse emigratie
(PDF op p. 4).

Trampoliny sukcesu, autor M. Bos-Karczewska_ RZ 19-01-2015

Een springplank voor arbeidsmigranten
Door Malgorzata Bos-Karczewska

Poolse werknemers die zich vestigen in de EU-landen vormen een zeker ‘probleem’, dat Polen – als een land met een lange traditie van emigratie – niet wil inzien.

Het Poolse lidmaatschap van de EU echter verandert de situatie: de omvang van de laatste golf van EU-arbeidsmigratie verplicht ons tot zorg voor de toekomst. Dat deze emigratie geen last voor Polen wordt en de terugkeer van emigranten géén probleem.

Poolse emigranten onderschatten het belang van een goede sociaal-economische aanpassing aan het gastland, met inbegrip van het snel leren van de taal. Geen wonder, in Polen wordt daarover niet gesproken. Het is een ongemakkelijk onderwerp.

En we moeten de waarheid onder ogen zien: Polen is uitgegroeid tot een leverancier van goedkope arbeidskrachten.

De emigranten komen vooral uit de provincie en kleine steden. Ze zijn jong (20-40 jaar), vaak met een universiteitsdiploma op zak; ze willen hun vleugels uitslaan en ontsnappen aan de armoedeval. In de hoop op een beter leven en ze rekenen op solidariteit, d.w.z. sociale uitkeringen voor werkende EU-burgers.

Ze vestigen zich, krijgen gezinnen in het buitenland. Ze werken hard in laaggeschoolde beroepen, verdienen – in het beste geval – het minimumloon. Onvermijdelijk, voegen ze zich bij de gelederen van de 'arbeiders klasse’ van West-Europa. In tegenstelling tot de expats kennen arbeidsmigranten kennen geen luxe. Ze vertrouwen op zichzelf, en moeten voldoen aan de strenge eisen van het gastland betreffende sociale aanpassing.

De lichtvoetigheid van mijn landgenoten en hun magische geloof in het adagium “de Pool kan het” (‘Polak potrafi’) is verbazingwekkend, en hun gevoel van financiële stabiliteit – een illusie. De positie van de Poolse immigranten is vergelijkbaar met die van vorige gastarbeiders – immigranten uit Turkije en Marokko.

De plaag van de meesten zijn onzekere, tijdelijke contracten, die ze weer kunnen verliezen aan goedkopere migranten – inclusief nieuw geworven landgenoten. Sommigen van hen bevinden zich aan de rand van de samenleving. Als we niet willen in de val van de migratie terechtkomen, moeten we onmiddellijk beginnen te investeren in menselijk kapitaal van de Polen en de Poolse emigranten.

Het is tijd om een springplank voor succes te creëren – professionele zelforganisaties (NGO’s), die de beroepsontwikkeling van immigranten zullen bevorderen en sociale leiders helpen te ontwikkelen, zodat lokale Polen hun landgenoten in de sociaal-economische aanpassing kunnen ondersteunen.

Innovatieve, bottom-up mechanismen van verandering verdienen steun van alle partijen en het idee van een autonome aanpassing van immigranten verdient promotie onder landgenoten. Hierdoor krijgen we professionele NGO’s van de Poolse diaspora en leveren we een bijdrage aan verbetering van het imago van de Polen, die dan gezien worden als redzame EU-burgers. Het zal ook onze bijdrage zijn aan de opbouw van een Europees weefsel.

En immigranten die ervoor kiezen om terug te keren naar Polen – met een open geest, ondernemingszin en met kwalificaties – zouden benodigde culturele en mentale veranderingen in het land versnellen.

Om dat te bereiken, moeten we de lering vandaag trekken. Laten wij de leiders van sociale verandering worden.

De auteur is econoom, redacteur van Polonia.nl de website van de Poolse gemeenschap in Nederland

Deel je mening ! Stuur email naar info@polonia.nl of deel op Facebook
OPINIE: Gun Polen dat zij zich in Nederland ontwikkelen door Bos-Karczewska in Trouw 13-12-2007
DEBATA: „Jak mądrze „zagospodarować” ostatnią falę emigracji zarobkowej ?” Głos z Holandii „Trampoliny sukcesu”

Gepubliceerd op Polonia.NL 20.01.2015 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter