poolse maand Rotterdam 2013

 

Poolse cultuur in Rotterdam met kersttentoonstelling van szopki, film, lezingen en creatieveworkshops voor kinderen

 

 
Grote Kersttentoonstelling szopki 23.11 – 05.01.2014
Wil je even wegdromen bij een sprookjesachtige kerst of ben je Poolse Rotterdammer en wil je thuisland dichterbij halen? Kom dan naar deze kersttentoonstelling met szopki!
In Krakau, Polen, bestaat de traditie heel bijzondere kerststallen te maken, de zogenaamde szopki. De szopki lijken echter helemaal niet op een stal, maar zijn schitterende glinsterende bouwwerken vergelijkbaar met kastelen en kathedralen. Deze traditie, die gaat terug tot de middeleeuwen, is nog springlevend. Ieder jaar wordt er een bouwcompetitie georganiseerd waarvan de resultaten op de eerste dinsdag in december op het marktplein in de stad worden gepresenteerd.

Speciaal voor de Bibliotheek Rotterdam presenteert het Etnografisch Museum uit Krakow een selectie van deze fantastische architectuur. Mis het niet!
Plaats: Centrale Bibliotheek, hal
Datum: van 23 november tot en met 5 januari 2014
Tijd: tijdens openingstijden
Toegang: gratis

Poolse films op de 4e
Tijdens de Poolse maand draaien kunt u iedere zaterdag om 14.00 een Pools getinte film zien.
Plaats: Centrale Bibliotheek, 4e verdieping
Datum: zaterdag 23 en 30 nov.,7, 14, 21 en 28 december
• Tijd: 14.00
Toegang: gratis

Welke films?
23.11Erratum : Een prijswinnende film vertelt de geschiedenis van de strijd van een man met spijt uit het verleden en de weg naar verlossing.
30.11  – ‘The Scar’ ; Na vele discussies en onderhandelingen wordt er een beslissing genomen over de lokatie van een nieuwe grote chemische fabriek. Bednarz, een eerlijke partijman, krijgt de leiding over de bouw. De wensen van de bewoners, die slechts denken aan hun korte-termijnbehoeften, conflicteren enorm met de goede bedoelingen van Bednarz.
7.12’Sans fin’ van Krzysztof Kieslowski. In Sans fin (1988) observeert Kieslowski het ontstaan van de vrije vakbond Solidarnosc via een relatie- en gerechtsdrama dat in een quasi bovennatuurlijke sfeer baadt.
14.12 – Einde & Begin. Een associatieve reis gebaseerd op een aantal kerngedichten en informele ontmoetingen met de Poolse dichteres Wislawa Szymborska, die in 1996 de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Met een inleiding en voordracht door Bas Kwakman, directeur Poetry International.
21.12. – ‘Amator’ van Krzysztof Kieslowski. Het vredige bestaan van een jongeman uit de provincie verandert drastisch, als hij een filmcamera koopt om er de eerste levensdagen van zijn pasgeborene mee vast te leggen. Omdat hij als enige in zijn stadje een camera bezit, wordt hij al gauw gevraagd om opnames te maken in de fabriek waar hij werkt.
28.12 – 'De Poolse bruid’- Een aangrijpende film over de ontluikende liefde tussen een Groningse boer en een Poolse vrouw. Anna, een eenvoudige Poolse vrouw, is onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt door twee pooiers die haar in een bordeel willen laten werken. Zij weet te ontsnappen en wordt door de zwijgzame boer Henk gevonden op zijn erf. De film won een Gouden Kalf voor beste regie en de hoofdrol van Hendrickx. Ook internationaal deed de film het goed, met een prijs in Cannes en een nominatie voor de Golden Globe voor beste buitenlandse film.

TWEE LEZINGEN op 8 december
Grenzeloos Polen – Lezing over Poolse literatuur
Alek Dabrowski, historicus, filosoof en medewerker van de Bibliotheek Rotterdam, vertelt vol enthousiasme over de grenzeloosheid van Poolse literatuur, die desondanks toch duidelijk Pools is. Na deze bezielende lezing wil je niks anders meer dan Poolse literatuur!
De beginregel van het nationale epos van Polen Heer Tadeusz van Mickiewicz luidt wonderlijk genoeg 'Litouwen, o mijn vaderland’ en twee Poolse Nobelprijswinnaars, Milosz en Sienkiewicz, woonden lange tijd in Amerika. Tijdens de Sovjetbezetting konden veel schrijvers hun werk niet gedrukt krijgen in Polen en in de 19de eeuw stond het land Polen niet eens op de Europese kaart. Wat de Polen bindt is hun taal, die zich uit in een grootse en grenzeloze literatuur. Een inspirerende lezing die je wegwijs maakt in de Poolse literatuur, mis het niet!
Plaats: Centrale Bibliotheek, Marten Toonderzaal
Datum: zondag 8 december
Tijd: 14.00 tot 15.00

100 jaar Heimwee: geschiedenis van Polen in Nederland

100-jaar-heimwee.-De-geschiedenis-van-Polen-in-Nederland1
Hoogleraar sociale geschiedenis (Campus Den Haag, Universiteit leiden) Wim Willems en historicus Hanneke Verbeek vertellen over het boek 100 jaar Heimwee, de geschiedenis van Polen in Nederland. In het boek gaan de auteurs op zoek naar de levensverhalen van Poolse migranten; van de eerste Wereldoorlog tot nu. Deze migranten zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse samenleving en Europa. Het boek maakt de wederzijdse verbondenheid van Polen en Nederlanders zichtbaar. lees meer over het boek
Plaats: Centrale Bibliotheek
Datum: 8 december
Tijd: 15.30 tot 16.30 uur
Toegang: gratis, reserveren via 100jaarheimwee@bibliotheek.rotterdam.nl

CREATIVE WORKSHOPS VOOR KINDEREN
Twee creatieve workshop voor kinderen – 7 december
Kom kerstknutselen in de Centrale Bibliotheek en maak je eigen Poolse kerstversiering! 13-14.15 uur of eigen szopka 14.45.-16.00 uur
We beginnen de middag met een Pools-Nederlands winterverhaal. Daarna mag je aan de slag met knippen, plakken en versieren. Maak een mooi kerstkunstwerkje en help mee om de bibliotheek te versieren tijdens de kerstdagen! De workshop staat in het teken van de Poolse maand en wordt verzorgd door Pools-Russische kunstenares Gosia Grubba-Kleimeer.
• Plaats: Centrale Bibliotheek
• Datum: zaterdag 7 december
• Tijd: 13.00 tot 14.15 uur Leeftijd: 4 tot 7 jaar  en 14.45 tot 16.00 uur  leeftijd 7 t/m 12 jaar
• Toegang: gratis, aanmelden via: reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl Let op: vermeld datum, leeftijd en het gewenste tijdstip.

Twee creatieve workshop voor kinderen8 december
Kom kerstknutselen in de Centrale Bibliotheek en maak je eigen Poolse szopka!
We trappen de middag af met een bezoek aan de sprookjesachtige Poolse szopki-tentoonstelling voor de broodnodige inspiratie. Daarna mag je zelf knippen, plakken en bouwen aan je eigen szopka! Zo help je mee aan de versiering van de bibliotheek tijdens de kerstdagen. De workshop staat in het teken van de Poolse maand en wordt verzorgd door Pools-Russische kunstenares Gosia Grubba-Kleimeer.
• Plaats: Centrale Bibliotheek
• Datum: zondag 8 december
• Tijd: 14.00 tot 15.15 uur – Leeftijd: 4 tot 7 jaaren en 15.30 tot 16.45 uur  leeftijd: 7 tot 12 jaar
• Toegang: gratis, aanmelden via: reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl Let op: vermeld datum, leeftijd en het gewenste tijdstip.

Creatieve workshop voor kinderen11 december
Kom kerstknutselen in IJsselmonde en maak je eigen Poolse szopka!
Szopki zijn sprookjesachtige Poolse kerststallen. Zoiets prachtigs kunnen we natuurlijk zelf ook maken, dus kom knippen, plakken en bouwen! Bouw je eigen szopka en help mee aan de versiering van de bibliotheek tijdens de kerstdagen. De workshop staat in het teken van de Poolse maand en wordt verzorgd door Pools-Russische kunstenares Gosia Grubba-Kleimeer.
• Plaats: Bibliotheek IJsselmonde
• Datum: woensdag 11 december
• Tijd: 14.30 tot 15.45 uur
• Toegang: gratis, aanmelden via: z.itjoejaree@bibliotheek.rotterdam.nl of ijsselmonde@bibliotheek.rotterdam.nl
• Leeftijd: 7 tot 12 jaar

Twee creatieve workshop voor kinderen14 december
Kom kerstknutselen in Hoogvliet en maak je eigen Poolse kerstversiering!
We beginnen de ochtend met een Pools-Nederlands winterverhaal. Daarna mag je aan de slag met knippen, plakken en versieren. Maak een mooi kerstkunstwerkje en help mee om de bibliotheek te versieren tijdens de kerstdagen! De workshop staat in het teken van de Poolse maand en wordt verzorgd door Pools-Russische kunstenares Gosia Grubba-Kleimeer.
• Plaats: Bibliotheek Hoogvliet
• Datum: zaterdag 14 december
• Tijd: 11.00 tot 12.15 uur  (leeftijd 4 tot 7 jaar) en 12.30 tot 13.45 uur (7 tot 12 jaar)
• Toegang: gratis, aanmelden via: hoogvliet@bibliotheek.rotterdam.nl o.v.v. Poolse workshop 4 tot 7 jaar of Poolse workshop 7 tot 12 jaar

Twee creatieve workshop voor kinderen18 december
Kom kerstknutselen in Feijenoord en maak je eigen Poolse szopka!
Szopki zijn sprookjesachtige Poolse kerststallen. Zoiets prachtigs kunnen we natuurlijk zelf ook maken, dus kom knippen, plakken en bouwen! Bouw je eigen szopka en help mee aan de versiering van de bibliotheek tijdens de kerstdagen. De workshop staat in het teken van de Poolse maand en wordt verzorgd door Pools-Russische kunstenares Gosia Grubba-Kleimeer.
• Plaats: Bibliotheek Feijenoord
• Datum: woensdag 18 december
• Tijd: 13:30 tot leeftijd 4 tot 7 jaar en met 14:45 en 15.00 tot 16.15 uur leeftijd 7 tot 12 jaar
• Toegang: gratis, aanmelden via: feijenoord@bibliotheek.rotterdam.nl o.v.v. Poolse workshop 4 tot 7 jaar of o.v.v. Poolse workshop 7 tot 12 jaar

Gepubliceerd op Polonia.NL 12.11.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website