• Korte versie is verschenen in Trouw 15.02.2012

Een aantal maanden geleden liepen mijn tante en ik over een Eindhovense begraafplaats. Het was begin november, ergens rond de Poolse Onafhankelijkheidsdag en in dat kader zochten we naar de graven van gesneuvelde Poolse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Ze bleken lastig te vinden. In de vele rijen witte grafstenen stonden die van de Poolse soldaten gebroederlijk tussen de laatste rustplaatsen van onder meer Amerikanen, Britten en Canadezen. Van veraf waren de grafstenen niet van elkaar te onderscheiden. Alleen van dichtbij was een onderscheid naar nationaliteit te zien, door kleine verschillen in de vorm van de steen.

Dat de stenen zo op elkaar lijken, is geen toeval. Bij al deze helden, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, speelde het onderlinge verschil van nationaliteit namelijk geen rol. Ze vochten zij aan zij met hetzelfde doel: Europa bevrijden van de tirannie van de Duitsers, die juist wel op afschuwelijke wijze onderscheid maakten tussen verschillende groepen mensen.

De graven op het kerkhof maken duidelijk dat het daar niet om hoort te gaan, om het onderscheid tussen mensen op grond van afkomst, religie of uiterlijk. Integendeel. De graven maken duidelijk dat mensen moeten worden onderscheiden op houding en gedrag. Ze liggen er niet begraven omdat ze Pool, Amerikaan of Canadees zijn, maar omdat ze streden voor het goede en dat goede belichaamden.

De PVV lanceerde vorige week een meldpunt voor klachten over Midden- en Oost Europeanen. GroenLinks, de Poolse ambassade en voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW spraken openlijk hun afkeur over dit initiatief uit. Voor de rest bleef het in Nederland akelig stil. Premier Rutte lachte ook deze discriminatie en stemmingmakerij van zijn gedoogpartner weer weg. Als liberaal vindt hij het blijkbaar geen probleem dat mensen worden gecategoriseerd naar afkomst. Die opstelling maakt het nog erger dan het meldpunt an sich al is.

Dat het meldpunt discriminerend en stemming makend is, behoeft eigenlijk geen uitleg: alle Midden- en Oost Europeanen worden over één kam geschoren; ten onrechte wekt het meldpunt de suggestie dat deze mensen alleen maar voor overlast zorgen en Nederland tot last zijn.

Bovendien wordt gemakshalve even vergeten dat veel ‘MOE-landers’ zich inzetten voor Nederland, hier werken en zodoende een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en welvaart van Nederland. Discriminerend is het vanwege het onderscheid op afkomst dat wordt gemaakt. Het beoordeelt de mensen in eerste instantie niet om wat ze doen of denken, maar om wie ze zijn.

Natuurlijk zijn er problemen met sommige Midden- en Oost Europeanen, maar in plaats van hele groepen in een kwaad daglicht te stellen, zou men beter hun problemen kunnen aanpakken. Een oorzaak zou kunnen liggen in de uitbuiting van Midden- en Oost Europeanen door bepaalde Nederlandse werkgevers . Onder erbarmelijke omstandigheden leven en werken gaat niemand in de koude kleren zitten en dus ook niet deze mensen. Ze zitten soms met andere werknemers opgehokt in vieze, kleine kamers, maken lange werkdagen en doen zwaar, eentonig werk. Het meer menswaardig maken van huisvesting en werk zou wellicht al een hoop van de overlast wegnemen.

Het meldpunt draagt allerminst bij tot het oplossen van problemen en creëert deze juist. Het geeft Midden- en Oost Europeanen nog minder het idee welkom te zijn in Nederland, wekt onterecht de suggestie dat hun komst slecht voor Nederland zou zijn en discrimineert deze mensen om wie ze zijn.

Opnieuw trekt de PVV mensen uit de samenleving uit elkaar, wijst het een groep als zondebokken aan voor de problemen in Nederland en creëert het daardoor spanningen waar niemand bij gebaat is.

Gelukkig speelde afkomst een kleine 70 jaar geleden geen rol en vochten Polen, Amerikanen, Canadezen en vele andere nationaliteiten met elkaar tegen de bezetter. Laten we daarom mensen beoordelen op hun gedrag, op hun doen en laten, zonder daarin een categorisering op geloof, afkomst en uiterlijk aan te brengen.

Sjoerd Verest (20 jaar), student Nederlandse taal- en cultuur aan de UvA

Van de redactie:

Poolse erevelden in Nederland en begraafplasten van Poolse soldaten in Nederland

Deze erevelden worden door de desbetreffende gemeente en de Oorlogsgravenstichting onderhouden.

Het Pools militair ereveld in Einhoven werd op 24 juni 1983 geopend. Hier liggen in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog gesneuvelde Poolse militairen begraven. Zij behoorden oorspronkelijk tot de eenheden van de Poolse land- en luchtmacht die in september 1939 na de overweldiging van Polen door het Duitse leger uitweken naar Frankrijk, waar ook de Poolse regering haar toevlucht had gezocht. Na de capitulatie van het Franse leger in juni 1940 slaagden de Poolse militairen er opnieuw in aan de Duitse krijgsgevangenschap te ontkomen. Zij wisten via Spanje en Gibraltar Engeland te bereiken. Daar formeerden zij o.m. de 1e Poolse pantserdivisie onder commando van de toemalige brigade- generaal Stanislaw Maczek en de 1e Poolse onafhankelijke parachutistenbrigade. Na de landingen in Normandié in juni 1944 bevochten deze Polen met de geallieerden de bevrijding van West-Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen , West-Brabant, in de slag om Arnhem en in Drenthe en Groningen. Meer dan 500 gesneuvelde Poolse soldaten en vliegers vonden in ons land hun laatste rustplaats. 181 van hen hier in Breda, dat op 29 oktober 1944 door de 1e Poolse pantserdivisie werd bevrijd. Generaal S. Maczek heeft de oorlog overleefd en werd conform zijn wens op 23 december 1994 op dit ereveld begraven.

Pools Militair ereveld
Ettensebaan, BREDA

Pools erehof Oosterhof
RK-begraafplaats Leyssenakkers
Veerseweg 32, OOSTERHOUT

Pools erehof Ginneken
RK-begraafplaats Laurentius
Vogelenzanglaan, BREDA

Pools erehof Alphen
RK-begraafplaats
Molenstraat, ALPHEN (NB)

* ALPHEN koło Tilburga, Cmentarz parafialny, 18 grobów
* ALTEVEER, Cmentarz w Tange-Alteveer, 1 grób
* AMERSFOORT / LEUSDEN, Cmentarz „Rusthof”, 6 grobów
* AMSTERDAM, Cmentarz “Nieuwe Oosterbegraafplaats”, 16 grobów
* ARNHEM, Cmentarz „Moscowa”, 3 groby
* AXEL, Cmentarz w zachodniej części miasta, 22 groby
* BERGEN, Cmentarz na płn-wsch. przedmieściach Bergen – ulica Kerkedijk, 13 grobów
* BERGEN OP ZOOM, Cmentarz „British War Cemetery” – ulica Ruitershoveweg, 18 grobów
* BREDA ETTENSEBAAN, Cmentarz „Polish War Cemetery” – ulica Ettensebaan, 161 grobów
* BREDA HAAGWEG, Cmentarz “Zuylen” – ulica Haagweg, 1 grób
* BREDA GINNEKEN, Cmentarz “Vogelenzanglaan” – Ginneken, 80 grobów
* CASTRICUM, Cmentarz parafialny przy Dorpskerk, 1 grób,
* DEN HOUT, Cmentarz “Joodse Begraafplaats” – przy ulicy Pannenhuisstraat, 1 grób
* DONGEN, Cmentarz St. Laurentius – ulica Bolkensteeg, 1 grób
* EINDHOVEN, Cmentarz “Oude Toren” – ulica Baffinlaan 1, dzielnica Woensel, 14 grobów
* ELBURG, Cmentarz ogólny, 1 grób
* VLISSINGEN, Cmentarz “Noorder Begraafplaats”, 2 groby
* GOIRLE , Cmentarz Sint Jan, 4 groby
* GROESBEEK, Cmentarz „Canadian War Cemetery”, 2 groby
* HARLINGEN, Cmentarz ogólny, 1 grób nieznanego żołnierza,
* HOEK VAN HOLLAND, Cmentarz ogólny – ulica Kerkhofweg 6, 5 grobów,
* KOEWACHT, Cmentarz koło “Fort Ferdinand”, 1 grób,
* LEMMER, Cmentarz ogólny, 3 groby
* MAKKUM, Cmentarz parafialny, 1 grób
* MOOK, Cmentarz „British War Cemetery”, 12 grobów
* NES, Cmentarz ogólny na wyspie Emeland, 2 groby
* NOORDWIJK, Cmentarzy ogólny – ulica Oude Zeeweg 32, 2 groby
* NUMANSDORP, Cmentarz ogólny, 1 grób,
* NIJMEGEN, Cmentarz „Jonkerbos War Cemetery”, 7 grobów
* OOSTERBEEK, Cmentarz „Arnhem Oosterbeek War Cemetery”, 73 groby
* OOSTERHOUT, Cmentarz „ Leijsenakkers” – ulica Veerseweg 44, 30 grobów
* RAALTE, Cmentarz ogólny, 4 groby
* RHENEN, Cmentarz ogólny – ulica Achterbergse Straatweg, 1 grób
* ROTTERDAM, Cmentarz Crooswijk – ulica Kerkhoflaan 5, 11 grobów
* SCHIERMONNIKOOG, Cmentarz „Vredenhof”, 2 groby,
* ST.-JACOBIPAROCHIE, Cmentarz ogólny w gminie “Het Bildt”, 1 grób
* STEENDEREN, Cmentarz ogólny – ulica Kerkhofweg, 1 grób
* TERSCHELLING, Cmentarz ogólny West-Terschelling, 5 grobów
* TILBURG, Cmentarz „Vredehof” – ulica Gilzerbaan w kierunku Gilze, 10 grobów
* UDEN, Cmentarz „British War Cemetery”, 2 groby
* ULRUM , Cmentarz ogólny, 1 grób
* UITHUIZERMEEDEN, Cmentarz ogólny, 1 grób
* VEGHEL, Cmentarz „Lambertus”, 1 grób
* VENRAY, Cmentarz „British War Cemetery”, 1 grób
* WERKENADM, Cmentarz parafialny, 1 grób
* ZUIDDORPE, Cmentarz parafialny, 2 groby

Gepubliceerd op Polonia.NL 15.02.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebook

    • blijft op de hoogte en laat je commentaar achter

Twitter

    • volgt ons op Twitter

Leuk?

    Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website