Polen zijn ze de redders van de Nederlandse economie? Of moderne slaven?

Nederland telt circa 250-duizend Oost-Europese arbeidsmigranten: Roemenen, Bulgaren en Hongaren, maar vooral Polen. Ze zijn jong, bescheiden, nooit ziek en werken hard en lang voor een (te) laag loon. Champignontelers, bouwbedrijven en transporteurs wrijven zich in de handjes met hun Polen, maar minister Donner wil ónze werkelozen asperges laten steken en paprika’s laten plukken. “Zo’n honderdduizend Poolse werknemers zijn het slachtoffer van moderne slavernij”, constateert vakbond FNV. ”Ze mogen niet ziek zijn en betalen veel te veel voor slechte huisvesting”. De rechter verbood onlangs de Brabantse transporteur Van den Bosch om Poolse chauffeurs een Pools loon te betalen. De uitzendbranche waarschuwt ondertussen dat Nederland moet oppassen niet onaantrekkelijk te worden. In eigen land gaat het steeds beter, en ook Duitsland is ‘open’, binnenkort willen de ijverige Polen niet meer komen.

Blijvertjes?
Of blijven ze voor altijd hier? Zo’n honderdduizend Oost-Europeanen staan inmiddels bij gemeenten ingeschreven. Ook Tilburg heeft inmiddels een Poolse kerk en een Poolse zaterdagschool. Verplaatst de ‘dronken Pool’ zich van caravan naar dorp en stad? Om “massaal te profiteren van onze WW” zoals de PVV beweert?
Hoogste tijd om ze werkelijk te leren kennen: uw nieuwe buren, collega’s en vrienden, de Polen. Met als gastsprekers:
• de Poolse Anna Fendor en Ela Rodenburg (Pools Overlegplatform in Nederland)
• directeur Oost-Europa uitzendbureau OTTO Guido Vreuls
• FNV’er Edwin Atema
• Frank de Wijs van ZLTO
• Kees Nauta (PON) met cijfers over Polen in Brabant
Presentatie: Ralf Bodelier & Meike de Jong, met muziek van de Poolse feestzingers Heaven.

Wat: Ze werken hard, ze drinken veel en ze gaan nooit meer weg. Polen!
Wanneer: Donderdag 29 september 20.00 uur
Waar: Theater De NWE Vorst (Willem II straat 49, Tilburg)
Door: Wereldpodium, i.s.m. PON & PortAgora
Entree: 5 euro, koffie en hapje inbegrepen.
Reserveren: Via inschrijfformulier hier

Gepubliceerd op Polonia.NL op 26.09.2011
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons