1988 – 20 JAAR – 2008
JUBILEUM EXPOSITIE 13 april t/m 8 juni

Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan exposeert galerie Meander in Zevenaar glasobjecten van vier jonge Poolse glaskunstenaars

Patrycja Dubiel – Katarzyna Karbownik
Monika Rubaniuk – Beata Stankiewicz-Szczerbik

De feestelijke viering van het 20 jarig bestaan vindt plaats op zondag 13 april vanaf 14.00 uur en wordt ingeluid door de heer J. de Ruiter – Burgemeester van Zevenaar

De opening van de expositie wordt verricht door de vertegenwoordigster van de Poolse ambassade mevrouw Monika Grzelewska.
Het geheel wordt met Poolse klanken omlijst.

Graag verwelkom ik u om samen het glas te heffen.

Galerie Meander
Arnhemseweg 4
6901 DW Zevenaar

Zie website Galerie Meander

Patrycja Dubiel is een kunstenares met een tomeloze werkdrift. Iemand die recht uit het hart werkt, snel en gepassioneerd, maar toch altijd met een flinke dosis realiteitszin. Ze is een kunstenares die het experiment opzoekt en erin is geslaagd de techniek ondergeschikt te maken. Dankzij uitbundig kleurgebruik en dynamische vormen worden haar werken “punk glas” genoemd. Tegenwoordig werkt ze nauw samen met “Glas Studio Borowski”.

Katarzyna Karbownik zoekt haar eigen weg in de glaskunst. Zelf zegt ze: “Ik vecht met de glazenmaterie. Soms is zij doorzichtig en fascinerend, maar soms ook troebel en kwaadaardig. Vroeger was ik gefascineerd door het graveren, mogelijkheden om uit te
hollen en te beeldhouwen. Tegenwoordig ben ik geïnteresseerd in fusie. Ik maak glazen jurken, hoofden van strijders, grappige vissen, kleine poezen en dikke vrouwen”. Haar glazen jurken en corseletten zijn voorzien van weelderige fantasiedessins, de gegraveerde handjes beschroomd gevouwen voor de buikstreek zijn grappig, alsof ze een bedeesde indruk willen geven van de denkbeeldige draagster.

Beata Stankiewicz-Szczerbik slaagt erin om een heel scala aan bewerkingsmogelijkheden van glas ondergeschikt te maken aan de geïnspireerde vorm van haar sculpturen. De mensfiguren in vlakglas zijn buitengewoon verfijnd van tekening en gestileerd van vorm, toch hebben ze vaak een vrolijke, optimische uitstraling. Diverse Poolse musea zijn in het bezit van haar werken. Tegenwoordig realiseert ze de prestigieuze opdracht voor de twaalf grote ramen in de gotische kerk van H. Mattheus in Wroclaw.

Monika Rubaniuk zegt dat haar werken steeds veranderen afhankelijk van haar eigen ervaringen en de mode. Ze wil mooie voorwerpen maken op de grens van design en beeldhouwkunst. De kunstenares werd in Polen onderscheiden tijdens concours “Glas 95” en kreeg de publieksprijs tijdens de expositie “Poolse tafel”. De combinatie van glaskunst en schilderskunst is in haar werk erg duidelijk. Hierin vindt men vaak een figuratief gedeelte en een gedeelte waarin vorm en kleur de boventoon voeren. Haar glaswerk maakt daardoor een verfijnde en smaakvolle indruk.

gepubliceerd op Polonia.NL op 06.04.2008