Literaire avond met Miriam Guensberg over de achtergronden van haar roman Poolse tranen

  • Donderdag 12 december om 19:30
  • Boekhandel Godert Walter in Groningen

Miriam Guensberg zal vertellen over de achtergronden van haar roman: over de filosofie, over het schrijfproces én over het lot van de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie die in de Tweede Wereldoorlog o.a. verantwoordelijk waren voor de bevrijding van delen van Groningen. Deze soldaten – die als leeuwen gevochten hebben voor de bevrijding van Europa – konden na die bevrijding niet terug naar hun eigen vaderland – naar het communistisch geworden Polen – , omdat zij daar als deserteurs werden beschouwd en ze ter dood veroordeeld zouden worden. Eén van die bevrijders – een legerarts bij de stootgroepen – was de vader van Miriam Guensberg. Zij heeft zich dan ook laten inspireren door de bewogen, spannende geschiedenis van haar Pools-Joodse vader.

Toch schuilt de overtuigingskracht van haar roman in het hier en nu. Hoewel de oorlog inhoudelijk een rol speelt in Poolse tranen, is het geen oorlogsroman. Het verhaal gaat meer over de kracht van liefde en vriendschap in alle facetten, over de hoop op een betere toekomst en de daadkracht om voor je mening uit te komen. Het is een prachtige roman over een schrijnende, verzwegen geschiedenis.

Poolse tranen is genomineerd voor de WIZO (Women’s International Zionist Organization for an Improved Israeli Society) Literatuurprijs 2014. Dit is een prijs die er op gericht is dat een auteur zo veel mogelijk leesclubs aan zich weet te binden. Poolse Tranen is door zijn gelaagdheid dan ook het ideale boek voor leesclubs.

Nu een tweede druk voor Poolse tranen. Enkele recensies:

’In al de individuele levens in Poolse tranen klinkt de grote geschiedenis door. Geleidelijk neemt het feitelijke verhaal mythische vormen aan, die hun vleugels uitslaan in de wereld van droom en verbeelding.’ Jan Siebelink

'Poolse tranen is weemoedig als de galm van een bronzen klok in de herfst en warmbloedig tegelijk. Een ontroerende vader-dochterroman.’ De Limburger

'Een mooie roman over rouw en verlies, wraak en gerechtigheid, hoop en vergeving.’ Nederlands Dagblad

'Een ontroerend verhaal over wraak en liefde dat zich ontwikkelt tot een heuse pageturner met thrillerachtige elementen.’ BN/De stem

'Het levert prachtig proza op, met name in de (vergeten) Poolse geschiedenis, vol verborgen leed.’ De Telegraaf

Gepubliceerd op Polonia.NL 26.11.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website