Op zoek naar de nieuwe verhalen van Europa. Deel 4: Oost Europa

Laatste deel van een virtuele reis langs landen in de Europese Unie, waarin op zoek wordt gegaan naar de nieuwe verhalen van Europa. Ditmaal reizen we met Jan Brokken en Laura Starink af naar de Baltische staten en Polen.

Met een introductie vanuit de Europese Commissie in Nederland en de uitslag van de essaywedstrijd “Wat is jouw verhaal voor het nieuwe Europa?”door juryvoorzitter Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad.

Pianist Marcel Worms en violiste Ursula Schoch spelen muziek van de Estse componist Arvo Pärt, de Litouwse componist Jurgis Gaižauskas en de Poolse componist Frédéric Chopin.

Verder zijn er foto’s uit Krakau te zien van studente Marloes Bouman. De presentatie is in handen van Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds.

Terug in Riga
Van 1999 tot 2010 zocht schrijver en journalist Jan Brokken in Estland, Letland en Litouwen naar bijzondere geschiedenissen van beroemdheden en gewone stervelingen. Naar aanleiding van zijn reis publiceerde hij in 2010 Baltische zielen, waarin hij tientallen verhalen optekende.
Drie jaar na het verschijnen van Baltische zielen keerde Jan Brokken terug naar Riga. Hij vertelt ons over de hoop en de teleurstelling van een nieuw EU-land.
Over Jan Brokken

Poolse lente
Over de oorlog werd in haar jeugd aan tafel nooit gesproken. 'Dat kan ik niet uitleggen,’ zei haar moeder, geboren in Silezië aan de grens met Polen. In haar recente boek ’Duitse wortels’ reconstrueert journaliste Laura Starink het verhaal van een gewoon leraarsgezin aan de rand van het Derde Rijk. Toch zag Starink tijdens haar reizen naar Silezië hoe langzaamaan weer een vriendschap opbloeit tussen de buurvolkeren.

duitse-wortels 2
Over Laura Starink , lees onze boekbespreking van ‘Duitse wortels’

  • Wanneer: 3 juni 2013, 20.00-22.00 u
  • Waar: het Theater van 't Woord, op de 7e verdieping van de OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam
  • Toegang: gratis
  • Aanmelding: hier
  • Organisatie: SPUI25 i.s.m de Europese Commissie in Nederland

Gepubliceerd op Polonia.NL 24.05.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website