• kiedy: 10-11-2012
  • gdzie: Openbare Bibliotheek, Amsterdam, Oosterkade 143
  • bilety: €15, studenci: €10

Uitnodiging voor 'Schulz-avond’

  • datum: 10-11-2012
  • waar: Openbare Bibliotheek, Amsterdam, Oosterkade 143
  • tickets: €15, studenten: €10

Bruno Schulz (1892-1942) was Pools-Joodse schrijver, literaire criticus, schilder en graficus.
Bruno Schulz samen met Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy) en Witold Gombrowicz behoren tot de grootste Poolse prozaïsten van de twintigste eeuw, lees meer

Programma

18:00 – Muzikale inleiding – Walewska Trio: Joanna Trzcionkowska – viool, Lauretta Bloomer – piano, Barbara Górecka – contrabas
18:10 – De auteur aan het woord, acteurs: Julia van de Graaff en Wojtek Cecherz
18:30 – Opening door de ambassadeur van de Republiek Polen, dr. Jan Borkowski
18:40 – Lezing: “Bruno Schulz als een Pools-Joodse modernist” door dr. Arent van Nieukerken, Slavische talen en culturen (UvA)
19:20 – Bekendmaking van de uitslag van de vertaalwedstrijd van de prijzen door de sponsors, secretaris van de jury Elzbieta Niemczuk-Weiss (UvA)
19:40 – 20:00 pauze
20:00 – Muzikaal-literair intermezzo geïllustreerd met tekeningen van Bruno Schulz (dia’s)
20:20 – “Schulz als scheppend mens”, dialoog tussen kunstenaar en psychiater: Robert Webster, beeldend kunstenaar en voormalig docent Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie in Den Haag en Iwona Smoktunowicz, psychiater (GGZ Kiezersgracht)
21:00 – De auteur aan het woord
21:20 – Muzikale afsluiting van de avond

Moderator: Gienek Brzezinski
Organisatoren:
Stichting Nederlands Pools Huis te Amsterdam
Sectie Pools van de Universiteit van Amsterdam
Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag

Reservering en aankoop toegangskaarten via het secretariaat van het Nederlands-Pools Huis Keizersgracht 174-II, 1016 DW Amsterdam, of via e-mail: dompolski@dompolski.nl
Na ontvangst van de betaling op rekeningnummer 613073 met vermelding ‘Schulz avond’ en naam en adres van de deelnemer, krijgt u ontvangstbevestiging per mail of per post.
Plaatsen die over zijn worden nog 30 min. vóór aanvang aan de zaal verkocht.
Meer informatie SNPH: dompolski@dompolski.nl
Sponsors: ASZ-Reklama en Eurolot S.A.

Achtergrond

Dit jaar herdenken we de honderd twintigste geboortedag en zeventigste sterfdag van de beroemde Pools-Joodse schrijver, literaire criticus, schilder en graficus Bruno Schulz.
Om deze gebeurtenis te vieren organiseren het Nederlands Pools Huis in Amsterdam, de Sectie Pools van de Opleiding Slavische Talen en Culturen van de UvA in samenwerking met de Ambassade van de Republiek Polen een evenement om de persoon en het oeuvre van Bruno Schulz, die met Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy) en Witold Gombrowicz tot de grootste Poolse prozaïsten van de twintigste eeuw wordt gerekend, meer bekendheid te verschaffen.

Het evenement bestaat uit drie onderdelen:

  • Een Schulz-avond die op 10 november in Amsterdam zal plaatsvinden.
  • Een vertaalwedstrijd (vertalen uit het Pools in het Nederlands van een brief van Schulz aan Gombrowicz).
  • Een vertoning van Wojciech Jerzy Has’s verfilming van Schulz boek “Sanatorium Clepsydra” (1973) op 16 november in het Nederlands Poolse Huis. Het evenement is zowel een ontmoeting met het literaire en grafische werk van Schulz als een poging om de schrijver en kunstenaar als mens voor het voetlicht te brengen. Dit zal geschieden door een synthese van woord, beeld en muziek. We richten ons zowel tot in Poolse cultuur geïnteresseerde Nederlanders als tot de Poolse gemeenschap in Nederland. Onze bijzondere aandacht gaat uit naar de jonge lezers van Schulz die we kennis willen laten maken met de atmosfeer van de oostelijke grensgebieden van Polen en de verschillende culturen die in het oeuvre van de Poolse schrijver weerklank hebben gevonden.

 

 

< Gepubliceerd op Polonia.NL 07.10.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website