Op woensdag 6 en zondag 10 juni a.s. wordt in het Museon in Den Haag de film ‘Idziemy’ vertoond waarin is te zien hoe de Eerste Poolse Pantserdivisie in de Tweede Wereldoorlog voor de bevrijding van Nederland vocht.

  • Voorafgaand aan de film geven Wadec Salewicz en Jan Slezak, zonen van Poolse bevrijders, een beschouwing op deze historische gebeurtenis.
  • ’Idziemy” begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk op vertoon van het Museon entreebewijs.

Idziemy
'Idziemy’ betekent 'Wij gaan’. Na de landingen in Normandië in juni 1944, vochten Polen met de geallieerden voor de bevrijding van West Europa. In Nederland streden zij in Zeeuws-Vlaanderen, West Brabant, in de slag om Arnhem en in Groningen en Drenthe. Breda werd op 29 oktober 1944 bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie, onderleiding van generaal Maczek. De grote tragiek van deze Poolse bevrijders was dat zij in 1945 niet terug konden keren naar hun geboorteland. Nederland mocht dan wel bevrijd zijn, Polen was inmiddels door Rusland bezet en bij terugkeer in Polen liepen de Poolse soldaten het risico gevangen te worden genomen. Het communistische bewind in Polen zat bepaald niet te wachten op Poolse soldaten die de Poolse regering in Britse ballingschap als legitiem gezag aanvaardden. Zo kon het gebeuren dat de jonge mannen die zulke grote offers hadden gebracht, voor hun eigen vaderland, maar ook voor de vrijheid van Frankrijk, België en Nederland, zélf nooit de vrijheid in hun eigen land konden ervaren. 'Idziemy’ toont de opnames die door een Poolse filmverslaggever zijn gemaakt tijdens de opmars van troepen vanuit Normandiё.

Polen, onze buren
Wat is Polen voor een land? Waarom zijn er in de loop der jaren zoveel Polen naar Nederland gekomen? In deze tentoonstelling maakt het publiek kennis met de Poolse cultuur door verhalen van migranten of hun kinderen en kleinkinderen, in een tentoonstelling vol video’s, foto’s, films en schilderijen. Het is mogelijk je mening te geven via de opinie-interactive over Pools-Nederlandse vraagstukken en te zien hoe anderen hierover denken. Ontdek alles over de relatie tussen Polen en Nederland! ‘Polen, onze buren’ is te zien tot en met 11 november 2012.

Doe de Poolonaise!
Via de website www.poolonaise.nl leren Nederlandse en Poolse buurtgenoten elkaar kennen door zich aan te sluiten bij een virtuele polonaise. Zij kunnen er vragen stellen, mededelingen doen of een verhaal vertellen. Maar het is ook mogelijk een evenement aan te kondigen, want de Poolonaise heeft niet alleen een digitale vorm. Tijdens de tentoonstelling ‘Polen, onze buren’ in het Museon in Den Haag, rijgen activiteiten die iets met Polen en Poolse Nederlanders hebben te maken zich aaneen tot een polonaise: film, muziek, dans, lezingen, exposities van Poolse kunstenaars, niet alleen in het Museon of georganiseerd door het Museon, maar ook elders in de stad en op initiatief van anderen.

Samenwerking
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Den Haag, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Polen, de Ambassade van de Republiek Polen, Poolse Organisatie voor Toerisme, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Museum in Krakau.

Museon
Het Museon is een interactief museum met een educatieve missie waar de mens in relatie tot natuur en cultuur centraal staat. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Adres: Museon, Stadhouderskade 37, 2517 HV Den Haag
Geopend: dinsadg t/m/ zondag van 11.00 tot 17.00  uur , in schoolvakanties ook op maandag geopend

Gepubliceerd op Polonia.NL 05.06.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website