i’m still alive | peter van houten | documentaire | 2011 NL | 86 min
Te zien op Internationaal Film Festival Rotterdam en in februari en maart in de Brabantse filmtheaters

In een toevallige ontmoeting tijdens een zoektocht naar een voice-over voor zijn eerste speelfilm, vond de Brabantse regisseur Peter van Houten Jadwiga Kubis Waslicka. Van Houten, op slag door deze oude Poolse dame gefascineerd, volgde haar met zijn camera gedurende 12 jaar. De laatste jaren van haar leven worden vastgelegd in de persoonlijke en intieme film ‘I’m Still Alive’.

‘I’m Still Alive’ is geselecteerd voor het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) 2012. Eerder werden Van Houtens films ‘The Exposition of Anna Zharkov’ (2001) en ‘Je m’appelle Liotta’ (2006) op het IFFR gedraaid. Op donderdag 9 februari beleeft ‘I’m Still Alive’ haar Brabantse première.

Onalledaagse schoonheid
De poëtische film ‘I’m Still Alive’ vertelt het verhaal van Jadwiga Kubis Waslicka (1919). Armoede, katholicisme, communisme en fascisme hebben haar opgejaagd door Polen, Duitsland, Engeland en Nederland. Op hoge leeftijd keert ze uiteindelijk terug naar Polen, haar moederland. In Warschau, haar geboortestad, voert ze een eenzame strijd tegen ouderdom en verval; door een zwaar leven is haar lichaam krom getrokken. Niettemin schuilt er in haar alledaagse handelingen een onverwachte en onalledaagse schoonheid. Gaandeweg zal ze het bed niet meer verlaten. Uiteindelijk lijkt het alsof Jadwiga wordt ingezwachteld door het witte filmdoek. ‘I’m Still Alive’ snijdt het onderwerp aan van een universele angst voor eenzaamheid en aftakeling van het lichaam door ouderdom. Door haar sterke geestkracht gaat Jadwiga hier op een bijzondere manier mee om.

Waar en wanneer?
Chassé Cinema Breda
première do 9 februari | 19.30 | met nagesprek met regisseur Peter van Houten

Filmfoyer Tilburg
wo 15 februari | 20.00 | met inleiding en nagesprek met regisseur Peter van Houten

Filmhuis Helmond
wo 29 februari | 20.00 | met nagesprek met regisseur Peter van Houten

Verkadefabriek 's-Hertogenbosch
zo 18 maart | 16.00 | als onderdeel van de documentaire Salon, met nagesprek met regisseur Peter van Houten

Plaza Futura Eindhoven
wo 14 maart | 19.30 | met nagesprek met regisseur Peter van Houten

Kom zo dus nog meer te weten over deze bijzondere film.
Voor meer informatie, kijk hier

    • Gepubliceerd op

Polonia.NL

    • 27.01.2012

 

    • – Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer

over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website