BOZAR, Brussel
14/12/2011 om 20.30 uur, toegang 5 euro

De dichter-essayist en Nobelprijskandidaat Adam Zagajewski (1945) komt naar BOZAR voor een uniek optreden in België. Zagajewski woonde in de jaren 1970 in Polen, verhuisde dan naar Parijs, vestigde zich tien jaar geleden terug in zijn thuisland en pendelt vandaag tussen Kraków en Chicago. Hij is dan ook de aangewezen persoon om over identiteit en cultuur te reflecteren met de Vlaamse Polen-kenner Johan de Boose.

In zijn essay Een Europees burger uit 2004 tekende hij het volgende op over deze kwestie: 'Bij mijn weten is niemand bereid te sterven voor Europa. En toch was het tot voor kort niet ongewoon dat bepaalde Europeanen bereid waren te sterven voor Frankrijk, voor Duitsland of voor Polen. Is Europa daarmee tot fictie geworden? Het lijkt erop dat Europa een stuk bewonderenswaardige fictie is’.
Agnes Moyon, de vaste fotografe van Adam Zagajewski, verzorgt de projectie van een foto-essay over de leefwereld en inspiraties van de schrijver. Naast hun visuele schoonheid, zullen deze beelden ook als aanknopingspunt dienen voor een aantal overwegingen die door de twee denkers ontwikkeld zullen worden.

Organisatie: BOZAR en Dienst Cultuur Ambassade van Polen in België. Dit evenement kadert in 'Poland in Focus’, het programma van BOZAR gewijd aan het cultuurprogramma van het Poolse Voorzitterschap van de Europese Unie

Johan de Boose (1962) is de Vlaamse Polen-kenner, schrijver en journalist. Hij promoveerde in de Slavische talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit Gent. In 2004 schreef hij een boek over Polen ’Alle dromen van de wereld. Een sentimentele reis door Polen’ (Meulenhoff, 2004).

In 'Alle dromen van de wereld’ brengt Johan de Boose op persoonlijke wijze verslag uit van zijn reizen door het land. Hij doorkruist het vele malen en spreekt met de Nobelprijswinnaars Czeslaw Milosz en Wislawa Szymborska, met ministers, boeren en clochards en met studenten. Zo ontstaat een verhaal van triomf en tragiek, van vrijheidsdrang en geknechte geesten – een zoektocht naar de diamant die in de as van de geschiedenis verborgen zit. Onze kennis over Polen blijft veelal beperkt tot Auschwitz, Chopin, Lech Walesa en paus Johannes Paulus II. Johan de Boose laat in zijn boek zien dat er aanzienlijk meer te zeggen is over Polen.

De Boose schreef ook een prachtige inleiding tot het fotoalbum ’Polen is anders

ACTIE: Zijn laatste boekBloedgetuigen (De Bezige Bij) staat op de shortlist voor de Cutting Edge-publieksprijs 2012

U kunt stemmen via de website www.cuttingedge.be of www.cuttingedge.nl.

Doe mee en stem op onze Polen-vriend! En maak kans op een skireis !
Uitreiking op 3 februari 2012 in Vooruit Gent.

Gepubliceerd op website Polonia.NL 13.12.2011
Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland. lees over ons