ANGST – RETORIEK – DISCRIMINATIE – DE EK KRITISCH

Commentaren uit de Nederlandse pers:

  • „Werken of wegwezen” – opinieartikel in NRC Handelsblad 15.04.2011

„Oost-Europeanen mogen hier het vuile werk opknappen, maar verliezen ze hun baan, dan kunnen ze meteen vertrekken. Ga maar liever naar Duitsland” – adviseert Malgorzata Bos-Karczewska, voorzitter van Stichting van Poolse Experts in Nederland en hoofdredacteur van Polonia.nl, een website van Poolse gemeenschap in Nederland

„Het kabinet wil de overlast door werkloze Oost-Europeanen terugdringen. Vraag is of harde woorden kunnen worden waargemaakt” – schfrijt Wierd Duk, redacteur Elsevier

  • „Polen zijn ‘geen pakketjes’, die je kunt terugzenden. Pure discriminatie” – het Financieele Dagblad,16.04.2011

Dat zegt pastoor Slawomir Trypuc van de Poolse kerk in Rotterdam. „Dit is pure discriminatie. Kamp is helemaal gek. Populistische ideeën passen misschien bij lager geplaatsten, maar niet bij een minister”, aldus pastoor in deze krant.

  • De Europese Commissie kritisch – De EU is voor goede en slechte tijden

De Europese Commissie is kritisch over inperking van het recht van werknemers in de EU om zich vrij te vestigen en te werken in andere EU-landen. De Europese regels moeten door lidstaten worden gerespecteerd.

Minister Kamp wil dat een werknemer uit een EU-lidstaat die werkloos in Nederland is geworden een jaar werk hier, een recht ontnemen op bijstandsuitkering. De wens van de minister is om de toegang tot bijstand na 5 jaar werk in Nederland te verschaffen. Daartoe moet Kamp eerst Europese wetgeving zien aan te passen– namelijk het rijchtlijn op vrij verkeer van werknemers (2004/38).

Het vrije verkeer van werknemers is een van de steunpilaren van de interne markt. “Die pilaren verzekeren een eerlijke balans tussen bescherming van de belangen van EU-burgers en van lidstaten, zowel in goede als in slechte tijden.” zegt Eurocommissaris László Andor van sociale zaken geciteerd in het Financieele Dagblad. De krant schrijft dat Andor ziet de plannen van Kamp 'in het licht van zorgen over de huidige economische en sociale crisis’.

Eurocommissaris maakte het duidelijk als Kamp aanpassing van Europese wetgeving wil, moet hij de Europese Commissie overtuigen daartoe voorstellen te doen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil de verblijfsvergunning van Polen, Bulgaren intrekken die werkloos zijn geworden en in de bijstand zijn beland. Immigratiespecialiste en Eerste Kamerlid Stieneke Strik (GroenLinks) vindt dat niet kunnen. Ze voorspelt dat Kamp met zijn reeks maatregelen om de arbeidsmigratie uit Oost-Europa te beperken tegenwerking krijgt van de Europese rechter.

Gepubliceerd op Polonia.NL op 16.04.2011, update 19.04.2011
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons