25. editie Festival a/d Werf – 20-29.05.2010

(elke dag behalve/ each day except for 25-05)

James Beckett Plant Life/ Zakłady na Życie
een verkenning van het Poolse industriële verleden

performance: in Pools (Engelse ondertiteling)
prijs 9 euro
19.00 – 20.00 uur
Huis a/d Werf / Theaterzaal
Boorstraat 107
3513 SE Utrecht

In het Engels is Plant-Life een woordspeling. Een ‘plant’ is zowel een fotosynthetisch organisme, als een fabriek of een ander industrieel complex. Met deze achtergrond geeft James Beckett in zijn performance op een David Attenborough-achtige manier een antropologische kijk op het leven van een fabriek. Het afgelopen jaar verzamelde hij in Polen overblijfselen in en rond nog werkende fabrieken en industriële ruines. Hiermee toont hij op het toneel een reeks van reconstructies. Ze zijn geïnspireerd door echte werkplekken en zelfs musea, en geven een overzicht van het verleden van zowel bedrijf als staat.

James Beckett probeert door deze objecten een verband te leggen met de geschiedenis, zoals een museum doet met zijn kunstvoorwerpen en hun betekenis. Terwijl performers in het Pools seculiere mantras opzeggen, toont het werk de marginale economie van Oost-Europa als een ware gigant, die zichtbaar wordt in de fabrieken die chocola produceren, en snelheidsmeters, cement of ingeblikt vlees.

Een deel van de omgeving van de installatie was eerder te zien in de Wilfried Lentz Galerie en is nog te zien op LISTE in Basel en Frieze Art Fair in Londen.

20-29 May 2010

James Beckett- Zakłady na Życie (Plant-Life)
performance/installation – about industrial heritage in Poland

19.00 – 20.00 hours
Huis a/d Werf / Theaterzaal
€9
peformance
in Polish (English subtitles)

In English, Plant-Life is a play on words, as a plant can be as much a photosynthetic organism as a factory or other large industrial complex. It is in this sense that the piece attempts to achieve as much as state of David Attenborough as it does anthropological glance into the life of factories.

Using relics gathered from both functioning factories and industrial ruins around Poland, the stage environment is a series of re-creations, inspired by actual workplaces and museums, reviewing the past-times of both company and state.

James Beckett attempts to connect to histories through these found objects, in much the way a museum does with its artefacts of purported significance. With performers lulling secular mantras in Polish, the fringe economy of the East reveals itself as a true giant, manifest in the factories of chocolate, speedometers, cement and canned meat.

A part of the environment of the installation has been shown at the Wilfried Lentz Gallery and will be displayed at LISTE Basel and Frieze Art Fair Londen.

More on www.festivalaandewerf.nl

Gepubliceerd op Polonia.NL op 13.05.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons