corpus1_halinazalewska-medium.jpg

Onder de titel ‘Hart en ziel’ wordt een tiental kunstwerken van Pools-Nederlandse beeldend kunstenaar Halina Zalewska gepresenteerd in de diverse zalen van de vaste collectie van Museum Boerhaave in Leiden.

De titel verwijst naar twee belangrijke thema’s in het werk van deze kunstenaar: het menselijk lichaam en de menselijke geest.

  • Lezing Halina Zalewska: op zondag 28 maart geeft de kunstenares om 15.00 uur toelichting op haar werk, aanmelden voor de lezing kan via reservering@museumboerhaave.nl o.v.v Lezing Halina Zalewska.

Het werk van Halina Zalewska gaat over ‘de begrenzingen van het fysieke, maar tegelijkertijd ook over de onbeschrijfelijke grote intelligentie van het leven.
De kern van haar werk is het leggen van beeldende relaties tussen wetenschap, religie en filosofie.’ Ze maakt ontastbare of onzichtbare zaken die nauw verbonden zijn met de mens en het leven zichtbaar en daarmee is ze de perfecte gastexposant in het nationaal museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschap en de geneeskunde.
Halina Zalewska werkt met de meest uiteenlopende materialen. Begonnen als beeldhouwer, stapte ze midden jaren tachtig over op potloodtekeningen. Daarna volgden schilderijen, grafiek en objecten. Sinds drie jaar gebruikt ze borduursels en textiel.
De werken voeren vooral langs de medische deelcollecties van het museum.

De kennismaking met het werk begint bij het Anatomisch Theater met het werk de ‘Boodschapper’. In de eerste zaal van de vaste collectie presenteert Halina Zalewska een ruimtelijk en een twee dimensionaal werk. De rondgang voert verder langs de 19de eeuwse kabinetten met enkele tekeningen, werken met borduursel en een installatie. Op de begane grond treffen we tekeningen aan in de nabijheid van de oude apparaten voor fysiotherapie van de arts Zander: ingetogen zwart-wit tekeningen met de mens in de hoofdrol. Twee zalen verder combineert ze haar werk met anatomische modellen van dokter Auzoux. De laatste werken staan in de medische zaal van de twintigste eeuw. In de directe nabijheid van de eerste kunstnier van Kolff en de elektrocardiografische apparaten van de Nobelprijswinnaar Willem Einthoven rondt Halina Zalewska haar presentatie af.

Het werk van Halina Zalewska is in Museum Boerhaave te zien van 24 maart t/m 9 mei. Tijdens het Textielfestival € 2,- korting op entree museum op vertoning van entreekaart van de Pieterskerk.

Museum Boerhaave
Lange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

LINKS:

  • website van Pools-Nederlandse kunstenaar Halina Zalewska

Gepubliceerd op Polonia.NL 20.03.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons