img_8771-medium.JPGimg_8783-medium.JPG
Opening van de tentoonstelling op 7 maart (klik op de foto om te vergroten), fot. M.Bos-Karczewska

Vanaf 7 tot 21 maart 2010 presenteert de Stichting Witryna werken van acht kunstenaars uit Toruń:

Jan Baczyński, Tomasz Barczyk, Marek Basiul, Ewa Bińczyk, Piotr Gojowy, Katarzyna Ostrowska, Marek Zajko en Dariusz Przewięźlikowski (keramiek).

  • wanneer: 07-21.03.2010
  • openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur
  • plaats: Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9a, Leiden

De tentoonstelling is samengesteld ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de stichting Witryna dit jaar.

tomasz-barczyk-2008-web-72.jpg Tomasz Barczyk, Black Sun, 2008, houtsnede

De Stichting Witryna heeft in de afgelopen periode veel activiteiten ontplooid voor het promoten van Poolse kunst en met name grafiek in het gehele land. Maar de warme band met Leiden die in de loop der jaren is ontstaan o.a. door de vruchtbare samenwerking met de Stichting Stedenband Leiden-Toruń en een veelbelovend contact met het Prentenkabinet van de Universiteitsbibliotheek in Leiden zijn voor het bestuur van de stichting doorslaggevend geweest om de opening van het jubileumjaar met deze expositie van grafiek en keramiek uit Toruń in deze mooie stad te houden.

In Toruń bestaat een zeer levendig artistiek milieu dat vergelijkbaar is met het culturele klimaat in de zusterstad Leiden. Veel stimulans komt vanuit de Faculteit van Beeldende Kunsten van de Copernicus Universiteit. De Faculteit heeft interessante grafiekateliers, die na de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht door Poolse grafici die in 1945 naar Toruń terugkeerden van uit Wilno/Litouwen. Door de modernisering van de Faculteit zijn alle ateliers samengevoegd tot het Grafisch Instituut waar veel belangwekkende grafici werkzaam zijn.

Grafiek uit Toruń staat hoog aangeschreven binnen de moderne Poolse grafische kunst en is bekend om de zuiverheid van de grafische expressie en de perfectie van de druktechnieken.

Alle kunstenaars die aan de tentoonstelling deelnemen zijn aan de universiteit van Toruń opgeleid en de meesten van hen werken daar als docent. Van vier grafici – Jan Baczyński, Tomasz Barczyk, Marek Basiul en Piotr Gojowy – zijn door de stichting al eerder prenten getoond in diverse galerieën in Leiden.

Speciaal voor het komende jubileum heeft de Stichting Witryna drie nieuwe, jonge grafici uit Toruń uitgenodigd om deel te nemen aan deze tentoonstelling, namelijk Ewa Bińczyk, Katarzyna Ostrowska en Marek Zajko. Tevens wordt er werk getoond van de keramist Dariusz Przewięźlikowski. Deze vier kunstenaars hebben nog niet eerder in Nederland geëxposeerd.

U bent van harte welkom!
Stichting Witryna

LINKS:
www.arsaemula.nl
www.witryna.nl zie exposities in 2010

Gepubliceerd op Polonia.NL 01.03.2010, update 08.03.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons