0823_banenbeurs.jpg

OP DE FOTO: Veel Polen vonden zaterdag de weg naar sporthal De Dommel in Boxtel om zich te laten voorlichten over arbeidsvoorwaarden, salariëring en huisvesting (Foto: Gerard Schalkx) lees „Banenbeurs voor Polen lokt veel bezoekers naar Boxtel”

De Banendag voor Poolse werknemers op zaterdag 31 mei is een groot succes geweest. Bijna 1000 Poolse werknemers zijn in Boxtel geweest en velen hebben zich ingeschreven voor een betere werkplek, met betere leef- en werkomstandigheden.

Voor CNV Hout en Bouw is de dag zeer geslaagd. „Het doel was om mensen te informeren over hun rechten op de Nederlandse arbeidsmarkt”, zegt Maarten Post (bondsbestuur CNV Hout en Bouw). „Dat hebben we gedaan, en velen houden er ook nog een betere baan aan over. Dat is prachtig.” In totaal hebben 967 werknemers, waaronder diverse schilders, de bijeenkomst bij BGA in Boxtel bezocht. Voor een vervolg is ook al een nieuwe datum gepland.

CNV is niet tegen de aanwezigheid van Poolse werknemers in Nederland. “De Poolse werknemers worden veelal uitgebuit en zij vormen een concurrentie voor de Nederlandse werknemers. Wij willen dat de Polen goede leefomstandigheden hebben in Nederland, en vooral ook dat zij worden betaald volgens de geldende CAO’s of bedrijfsafspraken. Pas dan zijn het geen concurrenten meer van de overige werknemers.”

Door het initiatief van CNV worden Polen voorgelicht en kunnen zij in contact komen met werkgevers die de regels goed naleven. Maarten Post is enthousiast. “Dit is echt vakbondswerk. Vandaag zijn we bezig geweest met werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden. De basis van het CNV. Zonder ons, was dit niet gelukt!” Wanneer ook de volgende bijeenkomst een succes is, zal CNV samen met Otto Work Force de bijeenkomsten uitbreiden over het hele land.
Bron: CNV Hout en Bouw

Zie ook CNV Hout en Bouw – Polski robotnik (po polsku)

Gepubliceerd op Polonia.NL 03.06.2008, update 05.06.2008