Voor het eerst sinds 24 jaar krijgt het bisdom Roermond er een nieuwe parochie bij. Een Poolse paraochie te Meterik.

Het Noord-Limburgse Meterik is vanaf zondag 10 september de thuisbasis voor een Poolse parochie. De nieuwe parochiegemeenschap richt zich op de vele in Limburg woonachtige Polen en de Poolse seizoenarbeiders.

Ongeveer vierhonderd Polen hebben zondag 10 spetember jl. in de rooms-katholieke kerk Sint Johannes Evangelist in Meterik de mis bijgewoond ter gelegenheid van de oprichting van de Poolse parochie in Limburg. Hun landgenoot en priester Krzysztof Obiedzinski (37) van Societas Christi pro Emigrationibusging in de mis voor.

Nieuwe parochie
Eerder had vicaris-generaal H. Schnackers van het bisdom Roermond Obiedzinski benoemd tot pastoor van de parochie van de Heilige Faustina van de Goddelijke Barmhartigheid. Het is voor het eerst in 24 jaar dat Limburg er een nieuwe parochie bij heeft gekregen.

Knoflook en bloemkool
In traditionele klederdracht gestoken Poolse kinderen brachten offergaven naar het altaar, zoals ham, knoflook, brood en bloemkool. De Polen vierden zondag ook het
Oogstdankfeest en de feestdag van de Zwarte Madonna van Czestochowa.

Sociale functie
De nieuwe parochie heeft ook een sociale functie voor de duizenden Poolse seizoensarbeiders in de Limburgse regio. Zij werkt samen met een Limburgse stichting die Polen onder meer informeert over sociale voorzieningen en wet- en regelgeving.

Lees meer:

bron: Katholiek Nederland 11.09.2006

Gepubliceerd op Polonia.NL op 11.09.2006