WALESA_plakat_media

 

Landelijke FilmPREMIÈRE op donderdag 5 maart a.s.
 
 
 
 
 

Een aangrijpende film over het leven van Lech Wałęsa – van dokwerker tot nationale verzetsheld en president van Polen.

WalesaManOfHope3

Gebruikmakend van archiefbeelden en met aandacht voor het prive-leven van Lech Wałęsa, de Poolse vakbondsleider, weet Andrzej Wajda de metamorfose van een simpele arbeider tot een charismatisch leider in een boeiende film te vatten.

Wajda structureerde de film rond een interview dat Lech Wałęsa gaf aan de beruchte Italiaanse journaliste Oriana Fallaci.

De 88-jarige Poolse veteraan-filmer Andrzej Wajda kreeg er een staande ovatie voor op het 70ste Filmfestival van Venetië en mocht er de Persol (oeuvre)pijs in ontvangst nemen. Hij is dan ook een van de meest indringende chroniqeurs van het naoorlogse Polen.

Polen; 2013; kleur; 127 minuten
Pools gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie: Andrzej Wajda
Wereldpremière: Filmfestival Venetië, 2013

Awards:

  • Filmfestival Venetië, 2013: Pasinetti Award – Special Mention, voor Maria Rosaria Omaggio voor haar rol van Oriana Fallaci & Persol Prize voor Andrzej Wajda
  • Chicago International Film festival 2013: Beste Acteur
  • Palm Springs International Film festival 2014: Beste Regisseur

De film wordt vertoond  o.a. in:
Amsterdam, EYE
Amsterdam, De Balie
Amsterdam, Rialto
Den Haag, Filmhuis
Utrecht, 't Hoogt
Eindhoven, NatLab
Nijmegen, Lux

WAŁĘSA

Meer over de film
Hoe was het mogelijk dat slechts één persoon de wereld zo dramatisch veranderde? Gebruikmakend van archiefbeelden en indrukwekkende massa scènes en met aandacht voor het privéleven van Lech Wałęsa, de Poolse vakbondsleider, weet Andrzej Wajda de metamorfose van een simpele arbeider tot een charismatisch leider in een boeiende film te vatten.

Een aangrijpende biopic over het leven van Lech Wałęsa – van dokwerker tot nationale verzetsheld en president van Polen. De 88-jarige Poolse veteraan-filmer Andrzej Wajda kreeg er een staande ovatie voor op het 70ste Filmfestival van Venetië en mocht er de Persol (oeuvre-)prijs in ontvangst nemen. Hij is dan ook een van de meest indringende chroniqueurs van het naoorlogse Polen.

WALESA, MAN OF HOPE is mogelijk zijn laatste film. Het is een klassieke maar levendig geacteerde biografie van de elektricien en vakbondsleider Lech Wałęsa, die bekend werd als de aanvoerder van de Solidarność-beweging op de Lenin-werf in Gdansk en daar eerst een stille en nadien behoorlijk luidruchtige revolutie tegen het communistische regime ontketende. Voor zijn inzet voor de Poolse arbeiders kreeg hij in 1983 de Nobelprijs voor de vrede en van 1990 tot 1995 was hij de eerste democratisch verkozen president van Polen.

Wajda structureert de film rond een interview dat Wałęsa gaf aan de beruchte Italiaanse journaliste Oriana Fallaci. Archiefbeelden van stakingen, voedseltekorten, protesten en Wałęsa’s bezoek aan Paus Johannes Paulus II illustreren de grote gebeurtenissen uit die
tijd, maar Wajda werpt tevens een intieme blik op wat er gaande was achter de deuren van de krappe appartementswoning waar Wałęsa met zijn vrouw Danuta en hun steeds groter wordende gezin verbleven. Ettelijke keren werd hij gevangen gezet door het regime. De omgang met dit onzekere en chaotische leven maakte Danuta tot de minstens zo sterke vrouw achter de sterke man Wałęsa.

Man of Hope vervolledigt een trilogie die in 1977 begon met Man of Marble en in 1981 een ver vervolg kreeg met Man of Iron (Gouden Palm Cannes).

Gepubliceerd op Polonia.NL 17.02.2015 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter