fot. UK RUG

Emeritus hoogleraar Hans Renner heeft zichzelf aangegeven bij het Polenmeldpunt van de PVV.

“Dronkenschap, parkeeroverlast, verloedering, ik heb het allemaal gedaan. En ik heb de baan van een Nederlander ingepikt”, zegt hij.

Met het online meldpunt zegt de PVV overlast van Polen, Bulgaren en Roemenen aan de kaak te willen stellen. Pure discriminatie, vindt Renner, die zichzelf uit boosheid aangaf.

“Je kunt niet een heel volk op deze wijze discrimineren. Je moet mensen als individu beoordelen.”

De hoogleraar Midden-Europese geschiedenis ontvluchtte Tsjecho-Slowakije in 1968, toen de communistische Sovjet Unie de Praagse lente hardhandig afstrafte. “Stel je voor dat een regeringspartij in Polen zo’n actie zou starten, vanwege alle Nederlanders die huizen opkopen in Midden Europa. Dat kan niet. Het gaat alle humane waarden voorbij.”

Tegelijk met zijn eigen aangifte bleek ook zijn zoon Alexander hem te hebben aangemeld. “Hij heeft wat misdaden opgesomd. Dat ik in Tsjecho-Slowakije in afwezigheid door de rechtbank ben veroordeeld. Dat ik literatuur het land in zou hebben gesmokkeld.” Renner wil met zijn actie laten zien hoe ridicuul het meldpunt is. “We spotten ermee, maar het voelt ook angstig. Je voelt je als Midden Europeaan hierdoor niet fijn. Daarnaast staan de Tsjechische kranten vol over de imagoschade. Men verbaast zich dat de Nederlandse regering er niet keihard afstand van neemt. In Polen roepen ze op om Nederlandse producten te boycotten. Nederland was een voorbeeld, dat is nu weg. En dat doet me verdriet.”

NEWS: Royal decoration for prof. Hans Renner 29.10.2010
Gepubliceerd op Polonia.NL 23.02.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website