“Hopelijk krijgt deze zaak geen impact op de ontvangst van Nederlandse fans bij het EK” – zegt Malgorzata Bos-Karczewska hoofdredacteur van Polonia.nl in een interview in Het Financieele Dagblad (15.02.2012).

We publiceren fragmenten uit het artikel

'Ik heb geen behoefte meer aan al die negativiteit en die domme vragen: „Komt u uit Polen? Kun je daar pinnen?’ – zegt Malgorzata Bos-Karczewska hoofdredacteur van Polonia.nl in het Financieele Dagblad.

Beroepsmatig als journalist moet ze haar Poolse identiteit nu dagelijks in de strijd te werpen.

Ze klom ook zelf in de pen. In een open brief in de Volkskrant (14.02.2012) aan het Nederlandse volk en premier Rutte vraagt ze de premier zijn zorgplicht ook voor niet-Nederlanders na te komen en stelling te nemen tegen de PVV-site. Ze memoreert hoe ze vorig jaar – toen ze met een vriendin Pools sprak – in een café werd verdacht van diefstal, omdat de bediening een koffielepel miste.

Ze zit een opgaande lijn in de intolerantie en de aversie tot Polen.

Lokaal overlast is volgens Bos-Karczewska 'niet te ontkennen’, maar is het onzin om telkens op te blazen tot nationale proporties. 'Pingpong-discussies’, zegt ze smalend.

Zorgen heeft Bos ook over het EK Voetbal, dat komende zomer in Polen en Oekraïne wordt gehouden. 'Ik hoop dat dit geen impact heeft op de manier waarop de Nederlandse voetbalfans worden verwelkomd.’

Door de anti-Poolse stemming in Nederland is Bos, die twee paspoorten heeft, haar Poolse identiteit sterker gaan beleven. Het incident met het lepeltje speelde daarbij een belangrijke rol. 'Ik stond perplex. Dat was een moment waarvan ik kan zeggen dat ik weer „verpoolst” ben. Ik voelde me thuis in Nederland, was hier happy. Nu zou ik het liefst weg willen’- zegt Bos-Karczewska.

Gepubliceerd op Polonia.NL 15.02.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebook

    • blijft op de hoogte en laat je commentaar achter

Twitter

    • volgt ons op Twitter

Leuk?

    Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website