Een 39-jarige Poolse man is in de nacht van woensdag op donderdag zeer waarschijnlijk doodgevroren in zijn eigen auto in Den Haag.

Het lichaam werd donderdagochtend 2 februari jl. door een passant gevonden in een auto geparkeerd in de Binckhorst in Den Haag. Dat meldt de politie Haaglanden op navraag van Polonia.nl.

De man had geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Het is niet met zekerheid vast te stellen dat de man door de koude om het leven is gekomen, aldus een politiewoordvoerder. Uit het onderzoek bleek dat het geen misdrijf betrof.

De Poolse ambassade heeft inmiddels contact met de familie van de slachtoffer opgenomen en crematie in Den Haag geregeld.

Winteropvang

Het lichaam is gevonden in de buurt van de winteropvang voor daklozen van Leger Des Heils in De Binckhorst in Den Haag.

Wegens ernstige kou kunnen vanaf zondag 29 januari 2012 daklozen in Den Haag voor het eerst deze winter gebruik maken van de winteropvang. In totaal zijn tijdens de winterregeling 125 extra slaapplaatsen beschikbaar voor daklozen op drie locaties waaronder de bestaande locaties van het Leger des Heils aan de Binckhorstlaan en de Barbaraweg. Tijdens de winternoodregeling staan de deuren open voor iedereen.

In Den Haag rijden normaal gesproken straatteams rond op zoek naar mensen die hulp nodig hebben. Zwervers die niet uit zichzelf aankloppen voor onderdak, en worden gevonden, worden door de politie opgehaald.

De Binckhorst, waar de Poolse slachtoffer is gevonden, staat bekend bij de politie vanwege in auto’s slapende daklozen. Helaas is voor deze Pool een combinatie van veel alcohol en onderkoeling fataal geworden.

Streng beleid
Door bezuinigingen van het kabinet Rutte op de maatschappelijke opvang hebben Poolse daklozen geen toegang meer tot de reguliere dag- en nachtopvang voor daklozen. Alleen zwervers die als inwoner in de gemeente geregistreerd staan en aan bepaalde voorwaarden voldoen, zijn daar nog welkom. De gemeente Utrecht weert ook al enige tijd Midden- en Oost-Europeanen uit de reguliere daklozenopvang.

In Den Haag wordt een pasjessysteem ingevoerd. De Haagse dagopvang voor daklozen van het Leger des Heils aan de St. Barbaraweg is medio januari dicht gegaan voor Poolse daklozen. De Kessler Stichting blijft voorlopig nog open voor Polen.

Er zijn 300 daklozen uit Midden- en Oost-Europa in Den Haag, waarvan naar schatting de helft Polen. 30 à 40 Polen behoren tot de 'harde kern daklozen’ (met meervoudige problemen). Voor deze groep heeft de gemeente Den Haag de Poolse welzijnsorganisatie Barka ingeschakeld om Poolse langdurige daklozen klaar te stomen voor vrijwillig vertrek naar hun moederland. Barka zou hen daar professionele hulp aanbieden.

Een deel van de 300 daklozen uit Midden- en Oost-Europa – die wegens ontslag dakloos zijn geworden – helpt de gemeente Den Haag om betaald werk en eigen huisvesting te vinden.

De opvang van alle daklozen kost de gemeente Den Haag jaarlijks zo’n 2,3 miljoen euro.

Amsterdam wil net als Utrecht en Den Haag werkloze migranten met bijvoorbeeld psychische problemen die geen recht hebben op zorg ondersteunen bij de terugkeer naar hun eigen land.

auteur: M. Bos-Karczewska hoofdredacteur Polonia.nl

Uit ons archief
Goed voorbeeld – Barka UK „From exclusion to inclusion” – 04.04.2011 (onderaan de pagina)

    • Gepubliceerd op

Polonia.NL

    • 07.02.2012

 

    • – Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer

over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website