De organisatoren van Lowlands en het beveiligingsbedrijf van het muziekfestival hebben zich schuldig gemaakt aan discriminatie.

23 bezoekers, op een persoon na afkomstig uit Polen of van Poolse afkomst, zijn volgens de Commissie Gelijke Behandeling van het terrein verwijderd op basis van hun afkomst.

Situatie

23 bezoekers van Poolse afkomst en/of nationaliteit hebben kaartjes gekocht voor het Lowlands festival 2010. De 23 bezoekers hebben gesteld dat zij eerst zijn gevraagd naar hun nationaliteit en/of afkomst door de beveiligingsmedewerkers en vervolgens van het terrein zijn verwijderd toen zij vertelden dat ze uit Polen kwamen dan wel de Poolse nationaliteit/afkomst hadden. Mojo Concerts B.V en LOC7000 B.V, de organisatoren van het Lowlands festival, en The Security Company B.V, het beveiligingsbedrijf dat door de organisatoren van het festival was ingehuurd, hebben ontkend dat de 23 bezoekers discriminatoir zijn bejegend en vervolgens verwijderd zijn van het festival vanwege hun Poolse afkomst en/of nationaliteit. Deze 23 bezoekers zijn verwijderd van het festival omdat zij in strijd met de huisregels bekers verzamelden en/of zich hinderlijk gedroegen, vervolgens daarvoor zijn gewaarschuwd en uiteindelijk zijn verwijderd vanwege herhaald hinderlijk gedrag.

Oordeel

De Commissie Gelijke Behandeling spreekt als haar oordeel uit dat Mojo Concerts B.V., LOC7000 B.V. en The Security Company B.V. jegens de 23 bezoekers verboden onderscheid op grond van nationaliteit en/of ras hebben gemaakt bij het aanbieden van een dienst.

Het oordeel van de CGB is juridisch niet bindend. Wel wordt 75% van de oordelen opgevolgd. Bij een eventuele rechtszaak moet de rechter het oordeel van de CGB meenemen in de beoordeling. Áls de rechter al afwijkt van het oordeel van de CGB dan mag dat alleen gemotiveerd. In veel gevallen volgt de rechter het oordeel van de Commissie.

lees meer op CGB

Gepubliceerd op website Polonia.NL 07.12.2011
Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland. lees over ons