’Onze paus’ is in februari 2007 geschreven door Arnon Grunberg in opdracht van het Poolse Współczesny Teatr uit Wroclaw. Het stuk werd echter geweigerd door de opdrachtgeefster en is nooit opgevoerd. De jonge theatergroep Wunderbaum uit Rotterdam brengt de wereldpremière van deze tekst.

'Onze paus’ gaat over Guillaume van Rompuy, een Vlaamse universitair docent Nederlands. Hij vindt in Vlaanderen geen werk en gaat, op aanraden van zijn moeder, naar Polen (“Het leven schijnt daar nog heel goedkoop te zijn”) om aan de universiteit van Wroclaw te werken. Zijn vriendin vergezelt hem.

Het wordt een totale catastrofe. Van Rompuy en zijn vriendin komen terecht in een maatschappij die de vruchten van het kapitalisme wil plukken, maar tevens blijk geeft van heimwee naar het communisme, een diepgeworteld nationalisme, bureaucratie en machtswellust. Ze verdwalen in een kafkaëske nachtmerrie, waarin ze hun lot ondergaan en een pijnlijke weg afleggen naar iets onbestemds.

  • PERS: NRC Handelsblad – een uitstekende theatertekst, wel een farce over de Polen

De voorstelling kreeg maar liefst 4-steren in het NRC Handelsblad: „Die Poolse theaterdirectie had dus ongelijk: het blijkt een uitstekende theatertekst. Maar er is een goede mogelijkheid voor revanche: laten ze in Wroclaw maar eens Arnon Grunbergs 'De Hollanders’ opvoeren, een weinig vleiende farce over Nederlanders – daartegen bestaan in Polen vast veel minder bezwaren. .”

Tournee in Nederland
Waar: Amsterdam, Rotterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Maastricht, Arnhem, Den Bosch
Speeldata: zie hier

Gepubliceerd op website Polonia.NL 27.10.2011
Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland. lees over ons