Polen vindt dat Nederland uit de bocht vliegt met nieuwe maatregelen waarmee werkloze Polen het land uitgezet kunnen worden. ‘Dit heeft een nadelig effect voor de hele EU.’

De Poolse regering is bezorgd over de maatregelen die Nederland neemt om de instroom van arbeidsmigranten uit andere EU-landen in goede banen te lijnen. Een Pool (of andere EU-burger) die hier langer dan drie maanden is, en geen werk heeft, moet Nederland uit. Dat heeft minister Kamp van Sociale Zaken ook namens ministers Leers van Integratie en Donner van Binnenlandse Zaken vorig week bekend gemaakt.

Om werkloze Polen het land uit te zetten, wil het kabinet dat de Europese richtlijn voor vrij verkeer van personen gewijzigd wordt. Volgens die regel heeft elke EU-burger het recht om in een ander EU land te verblijven, ook als hij geen werk heeft. Dus logischerwijs ook die werkloze Pool.

‘Elke poging om die regel te veranderen gaat in tegen het idee van Europese integratie, en heeft een nadelig effect op de hele EU’, vindt Polen. ‘Het vrije verkeer van personen is cruciaal voor het functioneren van de EU.’

Het kabinet wil ook de arbeidsomstandigheden van migranten uit Midden- en Oost-Europa verbeteren door o.a. malafide uitzendbureaus hard te bestrijden. Polen vindt dat de voorgestelde maatregelen echter niet ver genoeg gaan. Veel te veel is aan de zelfregulering van de branche zelf overgelaten. vindt Polen.

LEES

Gepubliceerd op Polonia.NL op 22.04.2011
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons