Den Haag, 7-12-2010 (click om te vergroten)

Wil je een plank laten ophangen of een verstopte wasbak laten maken? Poolse vakmensen willen kinderen in Zambia helpen, door bij jou te komen klussen.

Onder dit motto is de actie “Polen voor Afrika” gestart.
De finale is op 9-10 december as.

Aan Poolse vakmannen is gevraagd 2-3 uur klusjes te doen in huizen bij Nederlanders thuis te werken. De vakmensen schenken de verdiende 25 euro per gewerkt uur aan een goed doel in Zambia. De matchmaking van Poolse vakmensen en hun opdrachtgevers vindt plaats op de speciale website www.polenvoorafrika.nl

Op deze ludieke manier willen Polonia.nl, het Poolse webportaal in Nederland, een positief tegengeluid bieden aan de veelal negatieve berichtgeving over Polen. Het doel van deze actie is te laten zien dat veel Polen actief in de Nederlandse maatschappij participeren.

‘In plaats van brieven te schrijven naar kranten of te discussiëren op internet over wel of niet discriminatie van Polen in Nederland, voeren we een positieve actie. In de periode voor de Kerst spelen we in op het liefdadigheidsgevoel van Polen en de sympathie van Nederlanders’, zegt Malgorzata Bos-Karczewska, hoofdredacteur van Polonia.nl.

Op 6 december zijn de eerste T-shirts met actielogo aan prins Willem-Alexander en prinses Maxima uitgereikt.

De Poolse actie maakt deel uit van de 24 uuractie van de Nederlandse organisatie 1%CLUB. De Poolse media in Nederland hebben een 1%CLUB project – de renovatie van een school in Zambia, Keep My Food Dry – geadopteerd. De 24 uuractie wordt op 10 december uitgezonden door Uitgesproken van de VARA.

Organisatoren
Polonia.nl is de tweetalige website van de Poolse Gemeenschap in Nederland, met berichten uit politiek en cultuur in Nederland en Poolse nieuws voor Nederlanders. Niedziela.nl is een Pools weekblad in Nederland. Beide bieden relevante informatie voor Poolse migranten.

1%CLUB (1procentclub.nl) is dé internationale marktplaats die slimme ontwikkelingsprojecten koppelt aan mensen, geld en kennis. Mensen kunnen (1 procent van hun) geld of praktische hulp aanbieden. De teller staat nu op 122 gerealiseerde projecten en €315.000 aan (online) donaties.

LINKS
Meer op de website www.polenvoorafrika.nl

PERS: „Pool klust aan beter imago” -29.11.2010, lees:  Sp!ts ( p. 3) of  www.spitsnieuws.nl

Gepubliceerd op Polonia.NL op 09.12.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons