waar: WM Gallery en Wijnterminal in Amsterdam
open: 25 sept t/m 24 okt 2010

Zofia Rydet (1911-1997), Grzegorz Rogala (1956), Andrzej Dragan (1978)
in WM Gallery

en Grzegorz Rogala (1956) en Lodz Kaliska (Łódź Kaliska) (1979)
in Wijnterminal Cruquius-gebied

Als onderdeel van de Fotografie Biënnale GRID2010 in en rond Amsterdam, zal WM Gallery Poolse fotografie vertegenwoordigen. Curatoren Blaton & Rypson hebben gekozen voor een unieke selectie van het surreële door de tijd heen. Uitgenodigd zijn: de grande dame van de Poolse fotografie Zofia Rydet (1911-1997), Grzegorz Rogala (1956) en Andrzej Dragan (1978). Samen vertegenwoordigen zij drie generaties binnen de Poolse fotografie waarvan het surreële en het innovatieve elkaar bindt.

Zofia Rydet is bekend om haar etnografische fotografie van de Poolse samenleving (de zgn. ‘Polish Sociological Photography’). Haar fotografie is wereldwijd geroemd en behoort tot de collectie van onder andere Centre G. Pompidou (Parijs), MOMA (New York) en Museum of Modern Art Kyoto (Japan). De werken die curatoren Blaton & Rypson presenteren onderscheiden zich enerzijds door de gehanteerde techniek: collages van verknipte foto’s, anderzijds door de surreële composities die een indringende en aangrijpende indruk achterlaat.

De jongste van de drie fotografen, Andrzej Dragan, kan beschouwd worden als één van Poolse aanstormende talenten die binnen Europa reeds furore begint te maken met zijn ‘bewerkte’ fotografie. Dragan bewerkt foto’s van veelal bekende persoonlijkheden als Marlyn Monroe en Bruce Lee pixel voor pixel, waardoor er een transformatie in beeld en tijd plaatsvindt die een surreëele werkelijkheid tot leven roept. Het creëert een paradoxaal raadsel die zowel aantrekt als afstoot.

Grzegorz Rogala’s werk complementeert de tentoonstelling. Vertrekkend vanuit zijn eerdere multi-gelaagde serie „Mothers, Sisters, Fathers”, waarbij multiple exposure niet-bestaande persoonlijkheden produceerde die resoneerde van nostalgie, heeft Rogala inmiddels licht-bakken ontwikkeld die hij „Moving Pictures” noemt. Grzegorz Rogala reflecteert over de aard van de tijd. Met toepassing van lenticulaire fotografie (waarbij het beeld verandert naargelang de hoek van de kijker), wekt hij de indruk van de ruimte (een soort 3D-effect) en beweging, die dichter bij film en animatie dan bij fotografie staat. Met Rogala, is wat je ziet niet wat je krijgt.

Naast de bovengenoemde representanten van Pools fotografisch surrealisme, mag de artistieke groep Lodz Kaliska (Lódz Kaliska) niet ontbreken. Naast een innovatieve installatie van Grzegorz Rogala (‘Pedestrians’), presenteren Anthropologists in Art en WM Gallery deze ongeevenaard invloedrijke artistieke groep in de Wijnterminal aan de Cruquius weg tijdens de officiele opening van de landen-tentoonstelling.

Lodz Kaliska (Łódź Kaliska) werd opgericht in 1979 en heeft sindsdien haar vaste plek in de hedendaagse Poolse kunstscène gevonden. Op dit moment maken de kunstenaars Andrzej ‘Makary’ Wielogorski, Marek Janiak, Andrzej Swietlik en Andrzej Rzepecki deel uit van het kunstenaars-collectief.

Hun jaren-lange activiteit, die aanzienlijk voorafging aan wat nu in Polen zogenaamde kritische kunst wordt genoemd, heeft altijd sterke tegenstanders en critici gehad, omdat zij nooit zwichtten voor de heersende stijlen en stromingen. Tegelijkertijd, grensde hun onconventionele activiteiten zo aan performance kunst en de theater van het absurde dat ze ook veel liefhebbers voor zich wonnen. Ze behandelen fotografie op een zeer eigenaardige manier, de enige groep zijnde die consistent geweest is in het realiseren van het programma van de geënsceneerde fotografie. Naast oudere werken uit de jaren ’80 en ’90, worden ook twee panorama-foto’s getoond van hun laatste project ‘May Men Rot’ (Niech Szczęzną Męszczyźni).

Adres:
Gallery WM
Elandsgracht 35
Open do t/m zat, 1de zondag van de maand 14 -18 uur
1016 TN Amsterdam
www.gallerywm.com

Wijn terminal, Cruquiusweg 67 Amsterdam
Open: 26 sept t/m 7 november, dagelijks van 11 – 18 uur

Tijdens de vierde internationale fotografiebiënnale GRID2010 is het Cruquius-gebied in Amsterdam Oost omgedoopt tot de Cruquius Cultuur Creatie Strip. In grote industriële hallen is hier gedurende zes weken het grootste pop up expositiegebied van Nederland.

In de Wijnterminal zijn de volgende exposities te zien:

  • Tsjechië: expositie Industria; grote fotowerken van Vaclav Jirasek
  • Duitsland: expositie Gute Aussichten, i.s.m. met Goethe Instituut, fotografie van jonge veelbelovende fotografen
  • Mexico: Brief Chronicle of Light by Alfredo de Stéfano
  • Kroatië presenteert werk van de fotografen Milan Pavic, Ante Brkan, Stanko Abadzic en Nikola Vucemilovic
  • Polen i.s.m. WM Galery; Grzgeorz Rogala (1956) en Lodz Kaliska (Lódz Kaliska) (1979)
  • Bolivia

Gepubliceerd op Polonia.NL op 15.09.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons