25 mei om 19.45
Bioscoop: EYE Vondelpark, (vroeger Filmmuseum), Amsterdam

’Vijftig jaar Poolse avant-garde 1930 – 1980′ (50 lat polskiej awangardy) – een historische dwarsdoorsnede uit het werk van een vijftal gezichtsbepalende Poolse filmmakers, onder wie bekende namen als Roman Polanski, Jan Lenica en Walerian Borowczyk. De presentatie van de avond is in handen van de Poolse gastcurator Kamila Baczek.

De selectie toont experimenteel werk van allerlei soort, onder andere van Jan Lenica (Labirynt), de vermaarde Poolse graficus en afficheontwerper, die de Slavische voorliefde voor het absurde en surreële deelt met Walerian Borowczyk (La bête, 1975). Met de laatste regisseerde hij Dom, een collagefilm over de psychologie van de moderne mens, die wordt gekweld door innerlijke tegenstrijdigheden. Roman Polanski baarde destijds opzien met zijn academiefilm Twee mannen en een kast, een vervreemdende vertelling over twee mannen die worstelen met een meer dan manshoge kast, die overal agressie oproept. Drie van de vertoonde films zijn afkomstig uit de EYE-collectie (Dom, Labirynt, Twee mannen… ).

The Adventure of a Good Citizen
Stefan + Franziska Themerson (PL 1937)
Geluid (bijna geen dialoog), 10′ zwart-wit

Europa 2 (reconstructie Europa van Stefan + Franziska Themerson uit 1931-32)
Piotr Zarebski (PL 1988)
Engels gespr., 9′ zwart-wit

Dom
Walerian Borowczyk & Jan Lenica (PL 1958)
Geluid (geen dialoog), 12′ kleur
zie: op YouTube

Labirynt
Jan Lenica (PL 1962)
Geluid (geen dialoog), 1962, 15′ kleur

Twee mannen en een kast (Dwaj ludzie z szafa)
Roman Polanski (PL 1957)
Geluid (geen dialoog), 1957, 15′ zwart-wit

Ide
Józef Robakowski (PL 1973)
Geluid (geen dialoog) 3′ zwart-wit

Tango
Zbigniew Rybczynski (PL 1980)
Geluid (geen dialoog), 10′ kleur

Zie programma en routebeschrijving

Gepubliceerd op Polonia.NL 18.05.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons