Tomasz Stanko is een Europees musicus die in Amerika zeer wordt gewaardeerd. Dat moge blijken uit de vermeldingen die hij krijgt in de polls van US Down Beat Magazine. The New Yorker noemt hem „Eén van de meest originele en creatieve jazztrompettisten van de wereld” en The New York Times schreef „Trompeting Freedom, in spirit, thought en jazz”. Critici vergelijken Tomasz steevast met Miles Davis of Chet Baker.

In de praktijk van de concertzaal blijkt echter steeds weer dat hij een eigen artistiek geluid en een eigen wijze van improviseren heeft ontwikkeld. Door met een lyrische, doordringende toon eerder muzikale landschappen dan lijnen te ontwikkelen, ontstaat een fascinerende klankkleur en stemming.

Bijzonder is de aanwezigheid van Marcin Wasilewski, de Poolse pianist die de laatste jaren in Europa grote naam maakt.

Tomasz Stanko Quartet:
Tomasz Stańko – trompet
Marcin Wasilewski – piano
Slawomir Kurkiewicz – bas
Michal Miskiewicz – drums

Amsterdam – vr 8 mei 2009
plaats: Bimhuis
tijd: 20.30
prijs: 20 euro
reservering: zie Bimhuis

Rotterdam – za 9 mei 2009
tijd: 21:00
plaats: Lantaren/Venster in Rotterdam
prijs: 25 euro/ 23 euro
reservering: zie website

Groningen – zo 10 mei 2009
plaats: De Oosterpoort
tijd: 20.15
prijs: 17 euro
reservering: website Oosterpoort

  •  Links

website Tomasz Stanko

Gepubliceerd op Polonia.NL 06.04.2009, update 07.04.2009