PERS: Minister zegt niets toe aan seizoensarbeiders – 16.06.2008
REPORTAŻ: Relacja i zdjęcia/ zie onze foto’s

Zobacz nasz reportaż zdjęciowy/ zie onze foto’s fot. M. Bos-Karczewska
Relacja wkrótce

PERS: Minister zegt niets toe aan seizoensarbeiders – 16.06.2008
Gisteravond bracht minister Piet Hein Donner, op verzoek van pastoor Malys, een bezoek aan de Poolse parochie in Meterik.

Malys wilde minister wijzen op misstanden op de arbeidsplek van diverse Poolse werknemers in de regio. Hij riep de minister op om te komen tot een centraal meldpunt waar buitenlandse werknemers met hun klachten terecht kunnen en informatie en adviezen over arbeidsregels kunnen inwinnen.

Volgens de pastoor zijn er veel misstanden. Malys hoort ze bijna dagelijks van parochianen die hem om hulp en advies vragen. „De uitbetaling van hun loon en hun overuren klopt vaak niet. Ze maken onmenselijk lange uren en moeten zaken als doktersrekeningen en vervoer van en naar het bedrijf vaak uit eigen zak betalen”, aldus Malys. Veel seizoensarbeiders voelen zich volgens Malys gedwongen dit maar te accepteren, omdat ze angst hebben om hun baan te verliezen. Bovendien weten de meesten niet wat hun rechten zijn of waar ze in Nederland terecht kunnen voor hulp en advies. Daarom vind de pastoor dat de minister werk moet maken van een meldpunt waar Poolse seizoensarbeiders terecht kunnen met klachten, maar waar ze ook informatie en advies kunnen inwinnen over arbeidsreglementen en zaken als zorgtoeslag.

Donner kon niet anders dan beamen dat het niet overal even goed geregeld is voor seizoensarbeiders. „Het is heel belangrijk voor Nederland dat er Polen hier naartoe komen om te werken. We willen dus zeker horen wat voor klachten en problemen er zijn.”

Meer dan een luisterend oor kon en wilde de Minister gisteravond echter niet zijn, aangezien de Arbeidsinspectie de werkomstandigheden bij PrimeChamp, een van de grootste werkgevers van Poolse arbeiders, onder de loep neemt. „Het is echter zeker geen slecht idee om een regionaal meldpunt voor klachten op te richten. Dat initiatief dient echter door jullie zelf genomen te worden en niet door het ministerie.” En daar wordt al aan gewerkt.
Bron: Website van Horst, Dagblad de Limburger, 16-6-2008

Opublikowane w portalu Polonia.NL 16.06.2008