W niedzielę 15 czerwca Piet Hein Donner, holenderski minister Spraw Socjalnych i Zatrudnienia będzie uczestniczyć w mszy św. o godz. 18.30 w Polskiej Parafii pw. Św. Faustyny Kowalskiej w Meterik.

Po mszy św., o godz. 19.30 minister spotka się z polskimi pracownikami w sali de Meulewiek w Meterik. W programie dyskusja i pytania.

Minister Donner przybywa na zaproszenie księdza Bartłomieja Małysa, proboszcza Polskiej Parafii pw. Św. Faustyny Kowalskiej w Meterik. Parafia powstała w 2006 r.

Ksiądz Bartłomiej Jacek Małys – (ur. 22.11.1964 r. we Wrocławiu) należy do zgromadzenia zakonnego Towarzystwa Chrystusowego dla Polonii Zagranicznej (SChr). Święcenia otrzymał 24.05.1994 r. Przez dwa lata (1994-1996) prowadził parafię w Szczecinie, następnie był przez rok wikarym w polskiej parafii w Kolonii. Przez 3 kolejne lata był duszpasterzem w niemieckiej parafii w Berlinie. Od grudnia 2000 r. do grudnia 2006 był proboszczem Polskiej Parafii pw. NMP Gwiazdy Morza w dwóch prowincjach Holandia Południowa i Zelandia. Od grudnia 2006 r. jest proboszczem w Meterik. We wrześniu 2006 r. otrzymał tytuł Przyjaciela Polonii roku 2006 (przyznawany przez STEP/Polonia.NL od 2000 r).
Jego hobby to historia Polski. Młodszy brat jest ojcem Bernardynem. Włada językami: niemieckim, holenderskim i angielskim.

Zobacz strony parafii

Zobacz nasz reportaż zdjęć z wizyty ministra w Meterik.

Minister Donner op bezoek bij de Polen in Meterik op 15.06.2008
 

Zondag 15 juni as. brengt Piet Hein Donner, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een bezoek aan de Poolse Parochie van Heilige Faustina in Meterik.

Op uitnodiging van pastoor Bartlomiej Malys woont hij de Poolse kerkdienst bij. Aansluitend vindt ontmoeting plaats van de minister met de Poolse arbeidsmigranten in het gemeentelijke huis.

Poolse Parochie van Heilige Faustina van de Goddelijke Barmhartigheid is opgericht in september 2006. Voor het eerst sinds 24 jaar kreeg het bisdom Roermond er een nieuwe parochie bij – een Poolse parochie.

De Poolse kerk heeft een 100 jarige traditie in Limburg, die dateert van de komst van Poolse (mijn)werkers begin 20 eeuw naar de mijnstreek. Deze parochie heeft ook een sociale functie voor de duizenden Poolse seizoensarbeiders in de Limburgse regio en Noord-Brabant (met de Poolse kerkdiensten in Maastricht, Brunssum, Meterik, Breda en Tilburg). Deze parochie heeft ook een eigen kerkbestuur, waarvan de leden door de bisschop van Roermond benoemd worden.

Priester Bartlomiej Małys (1964 geboren in Wroclaw, Polen) staat aan het hoofd van de Poolse parochie in Meterik sinds december 2006. Hij doorliep het seminarie van de Societas Christi pro Emigrationibus in Poznan (gesticht in 1932 door kardinaal Hlond voor zielzorg van de Poolse emigranten). In de periode 1996-2000 was hij als priester werkzaam in Duitsland. Priester Małys kwam naar Nederland in 2000 om te dienen als pastoor in de Poolse parochie van Ster van Zee die een gebied van Zuid-Holland en Zeeland omvat. In 2006 ontving prister Małys een titel van „De vriend van de Polen in Nederland van het jaar 2006” wegens zijn verdiensten op het sociaaleducatieve gebied voor de Poolse Gemeenschap in Nederland.

In Nederland zijn er 5 Poolse parochies, te weten in Amsterdam (bestaat sinds 1947), Zeeland en Zuid-Holland, Utrecht (2005) en Limburg (2006). De parochie in Groningen is de jongste aanwinst, opgericht in januari 2008.

Lees meer in de rubriek Kerk op Polonia.NL

Zie onze foto’s’ van het bezoek van minister Donner in Meterik

Opublikowane w portalu Polonia.NL 13.06.2008