Op 26 juni as. zal de eindexamen documentaire „Nowe Pokolenie” in première gaan tijdens het eindexamenfestival 2007 op de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) te Amsterdam.

Het idee van de regisseur Michiel Vaanhold is ontstaan door de eenzijdige berichtgeving in Nederland over die Polen die onze banen zouden inpikken of die polen die hard werken en goedkoop zijn. De regisseur, Michiel Vaanhold vroeg zich af: Wie zijn die Polen nu eigenlijk, waar komen ze vandaan en waarom werken ze zo hard in ons land onder soms barre omstandigheden en waarom laten ze hun familie soms een half jaar achter?

De film is gemaakt door Nederlandse studenten. Ze zijn echter goed geholpen door een Poolse student van de universiteit van Katowice. Ze zijn in totaal 6 weken in Polen geweest om de film te draaien, alleen dat was al een waanzinnige belevenis.

Voor meer informatie over tijden en dagen van vertoning tijdens de eindexamenfestival 2007, kijk op de site van NFTA. (Nowe Pokolenie is te zien in blok C.)

Nowe pokolenie (Nieuwe generatie)
Documentaire, 24’, IKON (DigiBeta/DigiBeta)

Synopsis
Terwijl Michal een soldatenlied aanheft en Marlena zich klaarmaakt voor een bruiloft, begint Krzysztof een politieke partij en gaat Ewa bollen pellen in Nederland. Vanuit kapsalon Dorota volgen we hun verschillende verhalen temidden van een veranderende maatschappij. Iedereen is blij dat er wat gebeurt maar niemand weet precies waar het naar toe moet.

Regie – Michiel Vaanhold
Productie – Lotte Lever, Bartek Bartos
Camera – Jorrit Garretsen
Geluidsopname – Frank Bunnik
Sound Design – Sander Schreuders
Montage – Willem de Groot
Muziek – Allerd van den Bremen
Taal – Pools (Nederlands ondertiteld)

De film zal bij de IKON worden uitgezonden. Exacte datum en tijd zijn helaas nog niet bekend.

Adres filmacademie:
Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA)
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam
T: 020 – 5277333

Goed bereikbaar met tram 9 en 14, halte Meester Visserplein

gepubliceerd op Polonia.NL op 25.06.2007