Koningin Beatrix reikt woensdag 31 mei in Den Haag de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens operatie Market-Garden in 1944. Aan haar aanvoerder generaal-majoor Stanislaw Sosabowski is postuum de Bronzen Leeuw toegekend. Maandag arriveren de meeste Poolse veteranen die op uitnodiging van Defensie naar ons land komen om de uitreiking van de onderscheidingen bij te wonen.

Twee kleinzoons van Sosabowski nemen de Bronzen Leeuw van hun grootvader in ontvangst. De plechtigheid op het Binnenhof in Den Haag wordt live uitgezonden door de NOS op Nederland 1. De uitzending begint om 10.30 uur. Het publiek kan de plechtigheid op een groot scherm op het Plein in Den Haag volgen. Van 12.00-13.00 vindt daar ook een lunchconcert plaats van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Op uitnodiging van Defensie wonen 60 veteranen en 22 weduwen met hun begeleiders de uitreiking bij. Ze zijn afkomstig uit een groot aantal landen in Europa, Zuid-Amerika en Australië. In totaal verblijven ze vier dagen in Nederland. Op 1 juni zijn de Poolse gasten in Driel (gemeente Overbetuwe) waar ze worden ontvangen door burgemeester E.
Tuijnman. Daar wonen ze bij het Poolse monument een ceremonie bij, ´s middags bezoeken ze de omgeving van Driel en Arnhem, waar in september 1944 de gevechten plaatsvonden.

zie persbericht van 26.05.06

Gepubliceerd op Polonia.NL 31.05.2006