Iwetta-de-Koster-_-zwx 2013
 
 
Voor Iwetta – Ernstjan Stroes voorzitter van Stichting IDEHM in Den Haag
 
 

Iwetta bedankt! Ernstjan Stroes voorzitter van Stichting IDEHM in Den Haag

Iwetta-de-Koster-_-zwx 2013
 
 
 
Iwetta Meindersma – Główczyńska (de Koster)
(Gdansk, 27-06-1973 – Den Haag, 09-01-2016)
 
 
 
 
 
  fot. Pavko Krajka / all rights reserverd

  • “Iwetta was een speciaal mens en ik wil dan ook graag delen wie zij voor mij is geweest”
  • “Iwetta’s visie was om migranten uit Midden-Europa in Den Haag te emanciperen en hun eigen plek op te laten eisen”
  • “Zij was de echte leider van de organisatie van IDHEM”
  • “Onder haar leiding groeide de stichting uit tot een stevige organisatie met vijftig vrijwilligers, spreekuren door de hele stad en jaarlijks meer dan 3000 ondersteunde mensen”

Iwetta Meindersma (de Koster) was al enige tijd ernstig ziek en dus wist ik dat dit bericht zou komen. Maar zoals dat is met dit soort berichten, pas op het moment dat je ze krijgt bemerk je bij jezelf een langzame verandering, langzaam maar zeker dringt tot je door dat iemand waarmee je intensief hebt samengewerkt er niet meer is, dat daarmee ook een stukje van wie jij was niet meer bestaat. De tijd waarin je elkaar bijna dagelijks sprak komt nooit meer terug. Dat gat is voor mij het gat dat je bewust maakt van het verdriet dat je hebt.

Een speciaal mens

Iwetta was een speciaal mens en ik wil dan ook graag delen wie zij voor mij is geweest.

Iwetta ontmoette ik ergens in het najaar van 2009. Ze werkte in die tijd nog voor INTOP en was daar projectleider inburgering Midden-Europeanen of eigenlijk moet ik zeggen Polen. Ze begeleidde en wierf Midden-Europeanen voor deelname aan taal en inburgeringsonderwijs. Maar ze was daar niet heel erg op haar plek en volgens mij was ze erg geïnteresseerd in het werk wat wij toen met Stichting Den Haag & Midden-Europa (IDHEM) net aan het starten waren.

Ik denk dat het eind van 2010 was toen ik opnieuw afsprak met Iwetta in een café in Den Haag. Iwetta had net te horen gekregen dat INTOP failliet was. Ze was haar werk kwijt maar zeker niet haar passie.

In dat Haagse café ontstond eigenlijk in één avond de blauwdruk voor wat wij als Stichting de daarop volgende vier jaar zouden gaan doen. De kern van dat plan was om in de breedte de integratie van Polen, Hongaren, Bulgaren, Roemenen in Den Haag te verbeteren. Het ging er om niet alleen mensen in de problemen te ondersteunen zoals de stichting al deed, maar vooral ook de kennis en de cultuur van mensen uit Midden-Europa op een mooie manier te etaleren.

Iwetta maakte er haar persoonlijke en ook onze missie van om mensen uit Midden-Europa in Den Haag te emanciperen en hun eigen plek op te laten eisen.

De ware leider

Begin 2011 ging Iwetta van start als coördinator van de Stichting. In de daarop volgende jaren gaf ze gepassioneerd leiding. Ze werkte van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, de opoffering die Iwetta zich getrooste was enorm, maar ze genoot er ook duidelijk van. Ze beleefde veel plezier aan het werken met haar eigen team.

Voor het bestuur en voor mij als voorzitter was ze veel meer dan zomaar een coördinator ze was echt de leider van de organisatie. Samen met haar team organiseerde ze spreekuren voor Polen, Bulgaren, Roemenen en Hongaren, taallessen en sollicitatie cursussen, opleidingen voor telkens nieuwe groepen vrijwilligers, informatiebijeenkomsten en leverde ze ook een grote bijdrage aan het oplossen van de problemen van duizenden Midden-Europeanen die in Den Haag in de problemen waren geraakt.

Onder leiding van Iwetta groeide de stichting uit tot een stevige organisatie met vijftig vrijwilligers, spreekuren door de hele stad en jaarlijks meer dan 3.000 ondersteunde mensen. Via ons netwerk ondersteunde ze ook nog allerhande initiatieven op het gebied van, onderwijs, cultuur en politiek die de positie van de gemeenschap van Midden-Europeanen in Den Haag hielpen verbeteren.

Afscheid
In 2013 hoorde Iwetta dat ze ziek was en na verloop van tijd werd steeds meer duidelijk dat het niet meer goed zou komen. Iwetta vond het erg moeilijk om afscheid van de Stichting te nemen en ook de Stichting en alle mensen die er in actief waren waaronder ik zelf raakte de weg kwijt. Niet alleen hadden we bijna vier jaar intens samengewerkt, we waren ook vrienden van elkaar geworden.

Als voorzitter heb ik sinds het moment dat Iwetta coördinator werd, heel veel met Iwetta gepraat, gedebatteerd en ook activiteiten opgezet, ik als ‘Nederlandse-Pool’ en Iwetta als ‘Poolse-Nederlander’, we waren het zelden eens maar hadden altijd dezelfde visie.

Iwetta ik ga je, samen met iedereen in de stichting, ontzettend missen. Iwetta bedankt!

ErnstJan Stroes,
Voorzitter Stichting Den Haag & Midden-Europa (IDHEM)

Gepubliceerd op Polonia.NL 13.01.2016 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter