Elizabeth_foto door G.Stachowiak_2
 
 
Stachowiak-Słomska ontving het lintje vanwege haar jarenlange inzet voor de orkesten van Symfonia Jong Twente.

 
 
 
 
 
Elizabeth Stachowiak-Slomska_ foto door J.Hazewinkel-kl

Elżbieta Stachowiak-Słomska uit Enschede werd op 27 juni jl. benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Stachowiak-Słomska ontving het lintje vanwege haar jarenlange inzet voor de orkesten van Symfonia Jong Twente.

Elizabeth_foto door J. Hazewinkel
Loco-burgemeester Eelco Eerenberg speldde het lintje op tijdens het vijftiende zomerconcert van het jeugdorkest in het Muziekcentrum Enschede.

Onze felicitaties!
Redactie Polonia.nl

Wie is Elżbieta Stachowiak-Słomska?
Elizabeth_foto door G.Stachowiak_2
Na haar studie medische biochemie was Elżbieta Stachowiak-Słomska gedurende 15 jaar als wetenschapper (immunoloog) verbonden aan de Medische Academie te Poznan. Na haar komst in Nederland in 1983 werkte zij bij het Streeklaboratorium en Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Haar grote passie is muziek.

Orkestmentor
Stachowiak-Słomska (geboren in Poznań, 1948) kwam in 1983 naar Enschede en ontfermde zich dertien jaar later over het net opgerichte orkest Symfonia Junior Twente, waar haar dochter Marta altviool ging spelen.

Sinds 15 jaar is mevrouw Stachowiak als bestuurslid verbonden aan de Stichting Symfonia Jong Twente. Ze is ook mentor van Symfonia Junior, het kinderorkest van Symfonia, dat mede door mevrouw Stachowiak is opgericht en dient als kweekvijver voor het grote orkest.
Ze regelde tal van niet-muzikale activiteiten, waaronder het organiseren van orkestreizen naar het buitenland en de doorstroming van talentvolle muzikanten naar het reguliere orkest Symfonia Jong Twente.

Ze brengt ook mensen met een passie voor cultuur in Nederland en Polen dichter bij elkaar. Stachowiak heeft een samenwerkingsverband tussen Symfonia Jong Twente en de gemeente Krakau, de Jagiellonski Universiteit, Filharmonie en de Muziekacademie van Krakau tot stand gebracht.

Daarnaast heeft zij ook samenwerkingen bewerkstelligd tussen de stad Krakau en het Nederlandse Studentenorkest en het Nijmeegs Studentenorkest.

Elżbieta Stachowiak-Słomska speelt dan ook een belangrijke rol in de Pools-Nederlandse betrekkingen op cultureel gebied. In 2011 is mevrouw Stachowiak door de president van Kraków onderscheiden met “Honoris gratia” voor haar inzet bij de interculturele muzikale uitwisseling en haar bijzondere verdiensten aan het culturele leven van Kraków.

Gepubliceerd op Polonia.NL 02.07.2015 © Polonia.nl
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter