poster Masseneinwanderung in Schweiz
 
9 februari as. wordt in Zwitserland een referendum tegen massa-immigratie gehouden. De uitslag is ongewis.
  

 

 
OPINIE: Het vrij verkeer in het geding in de EU en in Zwitserland *)

Door Malgorzata Bos-Karczewska

Het vrij verkeer van werknemers staat publiekelijk onder druk door toedoen van de Britse premier Cameron en zijn voorstellen om dit fundamentele recht van de EU-burgers te beperken. De directe aanleiding is de angst voor nieuwe massa migratie als gevolg van de opening per 1 januari jl. van de arbeidsmarkt voor Bulgaren en Roemenen.

De opschudding die Cameron in het EP heeft veroorzaakt en de publieke veroordeling door de voorzitter van de Europese Commissie Barroso als gevaarlijk spel en chauvinisme heeft de Nederlandse kranten niet gehaald. Opvallend terwijl Barroso in Straatsburg zei dat o.a. Nederland de ideeën van Cameron van beperking van vrij verkeer en toegang tot sociale zekerheid deelt. In Nederland bleef het stil, terwijl de reactie van Duitsland glashelder was: het tornen aan het vrij verkeer brengt schade toe aan Europa en aan Duitsland.

Welfare tourism, oneerlijke concurrentie, sociale dumping en Armutszuwanderung komen straks als boemerang terug bij de verkiezingen tot het EP. De EU zelf komt dan in de beklaagdenbankje terecht.

Masslosigkeit schadet!
Intussen wordt op 9 februari as. in Zwitserland op initiatief van de rechtse Zwitserse partij SVP een referendum tegen massa-immigratie gehouden. De inzet is de invoering van jaarlijkse quota voor alle migranten. Vorig jaar bedroeg de netto immigratie 84.000 mensen waarvan 61.000 EU-burgers. In het Zwitserse debat worden als schaduwkanten van migratie aangeduid: flink hogere huren, huizen schaarste en beroep op infrastructuur.

poster Masseneinwanderung in Schweiz

De uitslag is ongewis. Hoe ernstig de stand van zaken is, blijkt uit het feit dat de Federale regering onlangs aankondigde naar een beperking van sociale bijstand aan de EU-burgers te streven. Officiële reden is om misbruik van sociale zekerheid te bestrijden.

Ook Brussel maakt zich zorgen. EU-commissaris Justitie Viviane Reding heeft Zwitserland gewaarschuwd dat nieuwe onderhandelingen over het verdrag over vrij verkeer van personen met de EU niet aan de orde zijn, in het geval van goedkeuring van het initiatief „tegen de massa-immigratie”. Het vrij verkeer van personen is verankerd in een bilateraal verdrag tussen de EU en Zwitserland. Voor Bulgaren en Roemenen geldt een overgangstermijn tot 2016.

Reding wijst de Zwitsers er fijntjes op dat de interne markt niet ondeelbaar is en dat migratie geen eenrichtingsverkeer is. De economische schade zou fors zijn, terwijl 430 duizend Zwitserse burgers in de EU wonen. Of deze argumenten helpen, blijkt op 9 februari as.

Malgorzata Bos-Karczewska – hoofdredacteur van Polonia.nl, EU-migratie expert

*) Het artikel is verschenen in een publicatie van Europese Beweging Nederland 'EBN Nieuwsbrief februari 2014′

Overige artikelen over EU-arbeidsmigratie
Arbeidsmigratie in de EU: 'Make it in Germany’ EBN Nieuwsbrief juni 2013

Gepubliceerd op Polonia.NL 04.02.2014
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website