De lezing: Miriam Guensberg over Poolse tranen
Datum: 14 oktober 2013, 20 uur
Waar: de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41
Entree: € 5. Aanmelden is niet nodig.

Op maandag 14 oktober zal auteur Miriam Guensberg een lezing geven in de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, over haar nieuwe roman 'Poolse tranen’ (genomineerd voor de WIZO Literatuurprijs 2014).

Ze zal daarbij muzikaal ondersteund worden door acteur Tijn Docter, onder meer bekend van de musical Soldaat van Oranje en momenteel te zien in het toneelstuk Familie van Maria Goos.

Poolse tranen is een spannende en ontroerende vertelling waarin het lot van de strijders van de Eerste Poolse Pantserdivisie zodanig belicht wordt dat hun verzwegen geschiedenis tot leven komt: zij, die met inzet van hun eigen leven hebben meegeholpen Nederland te bevrijden, konden na die bevrijding niet terug naar hun eigen vaderland, anders zouden ze alsnog als deserteurs vermoord worden in het communistische Polen. Al heeft Guensberg zich laten inspireren door de geschiedenis van haar Pools-Joodse vader, de plot van haar roman vindt zijn overtuigingskracht in het nu. Het is een ode aan een bezield man.

Als de kleine Tanek in het vooroorlogse Polen vriendschap sluit met zijn buurjongen, weet hij niet welk wreed lot hen later zal verbinden. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voegt hij zich als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een bloedige strijd brengt hem uiteindelijk in Nederland. Over zijn trauma’s, zijn liefdes én de geheimen van zijn verleden praat hij zelden. Pas als zijn jonge beschermeling het slachtoffer van een crimineel wordt en hij – inmiddels hoogbejaard – tot actie overgaat, volgt er een kettingreactie waarbij zijn schrijnende geschiedenis zich langzaam openbaart.

Gepubliceerd op Polonia.NL 12.10.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website