Karsten_Klein_wethouder CDA in Den Haag

 

„Het is noodzakelijk om deze groep een stem te geven in de lokale politiek”, zegt Karsten Klein, CDA lijstrekker in Den Haag

 

 
Als eerste gemeente in Nederland moet Den Haag een Pools raadslid krijgen. 

Het CDA in de hofstad gaat zich in de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen namelijk specifiek richten op deze sterk groeiende groep nieuwe Hagenaars.

Volgens Karsten Klein, de onlangs gekozen lijsttrekker van het CDA, sluit de Poolse kiezersgroep goed aan bij de identiteit van de partij. „Ze leren de taal razendsnel, zijn katholiek en kennen de westerse normen en waarden. Met hen kunnen we vechten tegen uitbuiting en huisjesmelkers.”

Inmiddels hebben meerdere Poolse inwoners zich aangemeld voor de kandidatenlijst, die deze zomer wordt gepresenteerd. Een deel heeft dat uit zichzelf gedaan, anderen zijn in de kerk benaderd door CDA’ers. In totaal staan er in Den Haag zo’n 7000 mensen ingeschreven met de Poolse identiteit. Zij mogen volgend voorjaar naar de stembus om een lokale volksvertegenwoordiger te kiezen. Jaarlijks komen daar zo’n duizend Polen bij. De groep is nog vele malen groter, maar met name veel arbeidsmigranten die in het Westland werken, schrijven zich niet altijd in.
 
„Het is noodzakelijk om deze groep een stem te geven in de lokale politiek”, zegt Klein. „Vooral omdat een aanzienlijk deel hier kinderen krijgt en permanent in Nederland wil blijven. Het is een nieuwe kiezersgroep waar de lokale overheid iets mee kan.”

De lijsttrekker van de christendemocraten wil verder iets doen aan het negatieve imago van Oost-Europeanen. „De manier waarop ze worden weggezet, doet geen recht aan de werkelijkheid. We kunnen ze bovendien hier in Den Haag goed gebruiken in de zorg en andere sectoren waar personeeltekorten dreigen. Als zoon van Duitse ouders, die deze kant optrokken, ben ik immers ook wethouder geworden.”

artikel overgenomen van CDA

Gepubliceerd op Polonia.NL 10.05.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website