Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 5 maart als thema:

                                         Framing identity: Over privé-fotografie en beeldvorming van migranten

De manier waarop migranten in beeld worden gebracht lijkt aan verandering onderhevig. Waar foto’s in kranten, zoals van Poolse aspergestekers, tot nu toe doorgaans het beeld vormde van migranten in Nederland, worden steeds vaker de gezichten achter deze journalistieke beelden opgezocht. Bij het zoeken naar deze gezichten vormt privé-fotografie een rijke bron voor zowel beeldmateriaal als de verhalen bij de beelden.

Vanavond kijken we aan de hand van het boek Honderd jaar heimwee: de geschiedenis van Polen in Nederland naar het belang van niet-journalistieke fotografie voor de vorming en bevestiging van identiteit. In Honderd jaar heimwee wordt aan de hand van verzamelde privé-foto’s en interviews, gearchiveerd in het Historisch Beeldarchief Migranten, een beeld geschetst van het leven, de geschiedenis en de cultuur van deze groep migranten.

Kan privé-fotografie een rol spelen in de nuancering en bijstelling van bestaande beeldvorming van migranten? Kan het verzamelen van dit beeldmateriaal een bijdrage leveren aan het vormen van cultureel erfgoed? En hoe verhouden privébeelden zich tot officiële, professionele beelden?

Te gast op deze avond:
Wim Willems, schrijver, hoogleraar Sociale Geschiedenis en hoofd van het Centre for Modern Urban Studies (Campus Den Haag/Universiteit Leiden). Hanneke Verbeek, als historicus verbonden aan de Campus Den Haag/Universiteit Leiden. Beiden zijn medeauteurs van het boek Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland. Ludka Lyskawa, dochter van de Poolse sergeant Franciszek Lyskawa, wiens levensverhaal staat opgetekend in het hier bovengenoemde boek.

  • datum: 5 maart 2013
  • waar: Soeterijn Café, Koninklijk Instituut voor de Tropen Linnaeusstraat 2,  Amsterdam
  • tijd: 18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje (reserveren bij café restaurant Soeterijn: 020-5688 392), 19.30-22.00 uur programma, 22.00-23.00 uur borrel
  • toegang: gratis, reserveren niet nodig

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend

Inhoudsopgave van het boek  en de namen van overige auteurs

 

Gepubliceerd op Polonia.NL 01.03.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website