Vanaf 17 januari tot en met 28 februari 2013 is er een breed scala van werk van Poolse kunstenares Maria Diduch te bewonderen in het gemeentehuis van de gemeente Lingewaard in Bemmel.

De expositie omvat zowel driedimensionale installaties als papierpulp schilderijen, waaronder haar recente werken van de serie „Hundertwasser”. Zie foto’s

Maria Diduch - Mijn bos_ in Bemmel.

 

Geboren in Polen genoot ze haar opleiding aan de Rijks Kunstacademie W. Strzeminski te Lodz. Daar studeerde ze in 1973 cum laude in de schilder- en beeldhouwkunst en in modeontwerp. In dat zelfde jaar verhuisde ze naar Nederland. Zij is lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars, GBK, te Arnhem en de Internationale Association of I-land Papermakers and Paper Artists.

De werkzaamheden van Maria Diduch variëren van schilderkunst, grafische kunst, artistieke boeken tot objecten en installaties. Als veelzijdig kunstenares heeft zij in haar papierwerken de essentie gevonden. Papier is haar belangrijkste medium geworden en wordt in verschillende soorten en kleuren geprepareerd, gevouwen en beschilderd. Het papier krijgt op deze wijze voor haar een totaal nieuwe betekenis en wordt een nieuw medium en een nieuwe manier van uitdrukken. Zo ontstaan ritmische papiercomposities met een heel bijzondere sfeer, die niet alleen wordt bepaald door ritme en kleur, maar tevens door de veelzijdige eigenschappen van deze materie. Ze experimenteert veel met papier en schept voor haar werken zelf haar eigen papier.

Maria exposeert regelmatig in verschillende landen en haar werken maken deel uit van collecties van meerdere musea. In 2002 werd aan een van werken „De Tederheid van het Bestaan” de Grote Prijs Koningin Fabiola toegekend.

Ze werkt in haar atelier in Huissen waar ze ook teken- en schilderlessen geeft. Verder geeft ze papierworkshops- „kunstwerken met handgeschept papier maken”. Naast deze werkzaamheden doet ze ook mee aan projecten met papierworkshops voor scholen in samenwerking met Cultureel Platform van de Gemeente Lingewaard.

Expositie tot eind februari 2013
Gemeentehuis in Bemmel
Kinkelenburglaan 6, 6681 BJ Bemmel

website Maria Diduch

  Gepubliceerd op Polonia.NL 14.02.2013
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website