De scriptie van Nadja Pronk gaat over de relatie tussen de etnische concentratie van Polen in bepaalde buurten van Den Haag en de beeldvorming van niet-Poolse buurtbewoners over Polen in Nederland. De beeldvorming over Poolse migranten wordt als een belangrijke onderdeel van sociaal-culturele integratie gezien. Voor haar bachelorscriptie kreeg ze 9,5.

  • Nadja Pronk “De Polen uit mijn buurt. Een onderzoek naar de invloed van etnische concentratie op beeldvorming”, sociale geografie, Universiteit Utrecht, juni 2012 (PDF)

Ons oordeel
Deze scriptie gaat over zeer actueel onderwerp: beeldvorming over Polen en hun sociale integratie in Nederland.

De belangrijkste conclusie van de scriptie van Nadja Pronk is dat de etnische concentratie van Polen in bepaalde Haagse buurten negatief van invloed is op de beeldvorming van de andere buurtbewoners over Polen. Een negatief beeld belemmert onder andere hun integratie en staat contact in de weg. Terwijl juist het tegenovergestelde nodig is: meer interetnisch contact in de buurt kan een positieve invloed op de beeldvorming hebben. Contact neemt vooroordelen onder Nederlanders weg en geeft Poolse migranten meer binding met Nederland.

De vraag die we vaak horen is: hoe kunnen we zorgen dat Polen zich aan integratie open stellen? En hoe kunnen we dat bevorderen?
Dit is zeker voor migranten die slechts enkele maanden in Nederland willen verblijven lastig te stimuleren. Voor migranten die wel langer willen blijven dient men deze groep meer bij de Nederlandse samenleving te betrekken, maar dan moet er ook iets veranderen aan de houding van veel Nederlanders over integratie.

Integratie is geen eenzijdig proces is, helaas wordt het wel vaak zo gezien.

Ons advies: Reach out! Breek het ijs! En bevorder sociale inclusie door projecten op buurtniveau, bijv. door Polen een taalles te geven, vaardigheidscursussen aanbieden. Creëer een draagvlak. Streef naar een win-win situatie.

We willen Nadja Pronk feliciteren met een uitstekende scriptie.

tekst: M. Bos-Karczewska

 

Onze database

Polonia.nl wil onderzoek naar recente intra-EU (arbeids)migratie en in het bijzonder migratie van Polen naar Nederland onder studenten en post-doc’s promoten.

  • We gaan jullie onderzoek op deze pagina vermelden.
  • Stuur ons de PDF-versie of een link waarop je onderzoek te vinden is. Vermeld je naam, studierichting, universiteit en het jaar. Email: info@polonia.nl 

 

Gepubliceerd op Polonia.NL 04.09.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website