’One Day Only’ – Als ik één dag premier was van dit land,…
gepubliceerd in: dec./januari 2012 SERmagazine – mandelijkse uitgave met nieuws over de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Stichting van de Arbeid.

(Click te vergroten)

WIE? Malgorzata Bos-Karczewska (52)
WAT? Econoom en hoofdredacteur Polonia.nl, website Poolse gemeenschap in Nederland

‘Als ik één dag premier was van dit land,

zou ik het beleid voor arbeidsmigratie radicaal omgooien. Er is op dit moment van alles mis: uitbuiting op de werkplek, schrijnende toestanden in de huisvesting, weinig hulp van gemeenten. Ondertussen krijgen arbeidsmigranten de zwartepiet van allerlei misstanden toegespeeld. Er is méér nodig dan het kabinet heeft voorgesteld – namelijk een visie, waarbij de mens centraal staan.

Ik schrijf allereerst een zero tolerance-beleid uit voor alle wetsovertreders, of het nu huisjesmelkers of uitbuitende werkgevers zijn. De uitzendbranche komt onder staatstoezicht en gaat werken op basis van vergunningen. De buitenlandse werknemers zelf moeten zich natuurlijk net zo goed aan de regels houden, maar die moeten ze dan wel eerst leren. Ik wist bijvoorbeeld zelf niet dat het vissen in onze wateren verboden is! Voor wetsovertreders geen gratis Nederlandse les. Iedere migrant wordt verplicht zich in te schrijven in het gemeentelijk bevolkingsregister en krijgt dan meteen een Meet&greet-brochure in de moedertaal uitgereikt, die de weg wijst in de gemeente. Ik zou bij iedere gemeente ook een hulploket instellen voor arbeidsmigranten.

Als het op die ene dag lukt, zou ik maatschappelijk verantwoord ondernemen tot norm verklaren. Mikken op de laagst mogelijke kostprijs, zoals nu gebeurt, brengt hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Ik zou met werkgevers praten over een duurzamer verdienmodel waarbij ze niet voortdurend op zoek zijn naar nieuwe, nóg goedkopere arbeidskrachten. Mijn aanpak zou iedereen gelukkiger maken: Nederlandse burgers én migranten.’

tekst: Berber Bijma, foto: Dirk Hol

Wegens de actualieit plaatsen we dit artikel opnieuw (zie eerdere publicatie). SER magazine: december 2011/ januari 2012

LINKS

Gepubliceerd op website Polonia.NL 15.12.2011, update 12.02.2012
Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland. lees over ons