Het MDI krijgt momenteel veel meldingen over het door de PVV opgerichte meldpunt Midden- en Oost-Europeanen. Kijkend naar de huidige jurisprudentie en de mening van het Openbaar Ministerie achten wij dit zeer suggestieve initiatief echter niet in strijd met de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht.

Argumentatie
Op de website van het bewuste meldpunt staan geen expliciete uitlatingen die zijn te beschouwen als strafbaar discriminerend. Het MDI is echter absoluut niet gecharmeerd van dit zogenaamde Meldpunt, welke wij bovendien als overbodig beschouwen. Immers, klagen over het gedrag van personen in Nederland -op de werkvloer of elders- wat hun nationaliteit ook is; dat kan al. Bij de politie en bij andere instanties. Wij menen dat de manier waarop e.e.a. op de Meldpunt Midden en Oost Europeanen site is gepresenteerd een hetzerige en discriminerende atmosfeer versterkt die al in de samenleving aanwezig is, zeker gezien het grote aantal klachten (230 in 2011) over discriminatie van Polen en andere Midden en Oost Europeanen op Internet.

Strafbaarheid
Wij menen echter dat de site niet discriminerend is. Tenminste, niet in de zin van de Nederlandse anti-discriminatiewetgeving. Onder invloed van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verschuift de beoordeling van wat discriminatoir is, wordt nieuwe jurisprudentie gemaakt en verandert het oordeel van het Openbaar Ministerie en van rechters. 15 jaar geleden had de site waarschijnlijk wel kunnen rekenen op een oordeel van strafbaarheid.

bron: het MDI

Gepubliceerd op Polonia.NL 10.02.2012
– Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebook

    • blijft op de hoogte en laat je commentaar achter

Twitter

    • volgt ons op Twitter

Leuk?

    Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website