De ambassadeur van de Republiek Polen, dhr. Janusz Stanczyk, en Uitgeverij Verloren nodigen uit voor de presentatie van het boek:
Spoor naar Woeste Hoeve, De zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak
geschreven door Richard Schuurman

De presentatie vindt plaats op de Ambassade van de Republiek Polen op:
woensdag 15 februari 2012 om 15.00 uur.

Tijdens deze presentatie geeft Richard Schuurman een toelichting op zijn jarenlange onderzoek, dat heeft geleid tot het terugvinden van de Poolse oorlogsvlieger. Ook gaat hij in op de reconstructie, die hij heeft gemaakt over de massa-executie waarbij Czeslaw Oberdak om het leven kwam: Woeste Hoeve, 8 maart 1945.

Johan Teeuwisse van de Oorlogsgravenstichting kijkt terug op deze voor zijn stichting bijzondere identificatie, waarbij ook hij sinds 1991 betrokken is geweest.

Op verzoek van de Poolse ambassade wordt u verzocht uw komst uiterlijk 10 februari aan te melden.

Aanmelding: natalia.zweekhorst@msz.gov.pl

Spoor naar Woeste Hoeve
De zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czesław Oberdak
auteur: Richard Schuurman
prijs: 25 euro
ISBN: 9789087042509
verschijnt: 15 februari 2012
uitgeverij: Verloren

Op 8 maart 1945 schoot een Duits vuurpeloton bij Woeste Hoeve 117 mannen dood als vergelding voor de aanslag op SS-generaal Hanns Rauter. Onder de doden bevond zich de 23-jarige Poolse oorlogsvlieger Czesław Oberdak. Niemand (her)kende hem en hij werd naamloos begraven. Aangespoord door een brief van Oberdaks zus, die onvermoeibaar was blijven zoeken naar haar verdwenen broertje, verdiepte journalist Richard Schuurman zich in deze zaak. Bijna twintig jaar later kreeg de naamloze dode zijn identiteit terug. In dit boek is de zoektocht van Schuurman verweven met het levensverhaal van Oberdak, die met zijn vliegtuig een noodlanding maakte, ondergedoken zat, gevangen werd genomen en geëxecuteerd. Op basis van verklaringen van de betrokken hoofdpersonen, reconstrueert Schuurman de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve. Ook zoekt hij antwoord op de vraag waarom slechts één man gevangen heeft gezeten voor de grootste executie die de Duitsers in Nederland hebben uitgevoerd.

lees meer hier

    • Gepubliceerd op

Polonia.NL

    • 25.01.2012

 

    • – Uitgever: STEP – Stichting van Poolse Experts in Nederland , lees meer

over ons

Bezoek ons op social media en geef je mening:

Facebookblijft op de hoogte en laat je commentaar achter
Twittervolgt ons op Twitter
Leuk? Klik op het Facebook-logo in de rechter hoek van de website