Op 1 juni 2011 bestaat het Maczekmuseum in Breda 30 jaar.
In 1981 werd een stichting 'Museum Breda-Polen 1939-1945′ opgericht. Na een bezoek aan de tentoonstelling over het aandeel van de Polen in de bevrijding van Zuid-Nederland en Breda, heeft generaal Maczek zijn toestemming gegeven dat een nieuw museum zijn naam zou dragen. In 1997 werd het museum overgebracht naar de huidige locatie op het terrein van Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda.

De jubileumexpositie: ‘Enigma. De overwinning ontcijferd, Polen in dienst van Europa’

  • Wanneer: 2.07 -15.09.2011
  • Waar: Generaal Maczekmuseum, Trip van Zoudtlandkazerne, De la Reijweg 95 in Breda
  • Opening: elke tweede en vierde zondag van de maand van 14-17 uur. Legitimatie is verplicht.
  • De tentoonstelling was o.a. eerder te zien in het Europees parlement in Brussel. Lees meer website Maczekmuseum

Enigma was een Duitse codeermachine uit de Twedee wereld oorlog. Nadat de Polen (Marian Rejewski, Jerzy Różycki en Henryk Zygalski – cryptologen uit Poznan) nog voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, en dan de Britse inlichtingendienst erin slaagden de Enigmacodes te breken, bleek het toestel een goudmijn van informatie over de Duitse oorlogsmachine. Lees meer

LINKS
Enigma (PL)
ENIGMA – polski wkład w zwycięstwo Aliantów
Enigma i wywiad

Gepubliceerd op Polonia.NL op 17.06.2011
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons