Het openen van de Duitse en Oostenrijkse arbeidsmarkten op 1 mei 2011 voor Poolse arbeidskrachten kan een nieuwe emigratiegolf veroorzaken, waarschuwt „Gazeta Wyborcza”.

Volgens deskundigen zou het aantal Polen dat in Duitsland werkt, momenteel zo’n 415.000, kunnen verdubbelen. Zij waarschuwen dat vergeleken met de eerste emigratiegolf, waarbij na de eenwording met de Europese Unie ongeveer twee miljoen voornamelijk jonge Polen op zoek gingen naar werk in het buitenland, het nu om een kleinere groep zal gaan en dat dit vertrek schadelijke gevolgen kan hebben voor de nationale economie.

De snel herstellende Duitse economie heeft momenteel namelijk vooral behoefte aan ingenieurs, bouwvakkers en verpleegkundigen waar in Polen zelf al een tekort aan is.

“Tot 2004 haalde Duitsland meer arbeidskrachten uit Polen dan welk ander Europees land ook en nu kan het die positie terugkrijgen. Uit onderzoek is gebleken dat Duitsland eerste land van keuze is voor Poolse werkers die in het buitenland willen werken”, schrijft professor Krystyna Iglicka, demograaf aan het Centrum voor Internationale Betrekkingen (CSM).

Bron: Presseurop

LINK
Niemcy wyczyszczą nam rynek pracy. Wkrótce masowe wyjazdy – Gazeta Wyborcza 27.09.2010

Gepubliceerd op Polonia.NL 01.10.2010
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons
Wydawca portalu: STEP – Stowarzyszenie Ekspertów Polskich w Holandii. Czytaj o nas